Hlavní obsah

Písničkář Lenk spáchal nechtěně volební podvod, hlasy pro něj propadly

Právo, pab
Starý Plzenec

Známý folkový písničkář Jaroslav Samson Lenk by se dal označit za největšího skokana v komunálních volbách ve Starém Plzenci. Z jedenáctého místa sedmnáctičlenné kandidátky sdružení Volba pro Starý Plzenec a Sedlec skončil díky preferenčním hlasům na druhém místě a dostal se tak s přehledem do zastupitelstva. Jeho volba je však neplatná.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Muzikant, skladatel i vydavatel Jaroslav Samson Lenk

Článek

Ukázalo se totiž, že kandidatura čtyřiapadesátiletého zpěváka nebyla v souladu se zákonem, a o mandát zřejmě přijde. Nemá totiž ve městě oficiálně trvalé bydliště, což je základní podmínkou, aby mohl být volen do místní samosprávy.

„Ze zákona nesplňuje podmínky volitelnosti,“ řekl vedoucí odboru vnitřních věcí Plzeňského krajského úřadu Jan Nový.

„Těm, kteří dávali dohromady kandidátku, jsem hned na začátku řekl, že tady nemám trvalé bydliště, ale že jsem čestným občanem města. Ubezpečili mě, že nic nebrání tomu, abych na kandidátce byl s tím, že si to ověřili,“ uvedl Lenk, který se domnívá, že volby by se měly ve Starém Plzenci opakovat.

„Ptali jsme se na to jak u kompetentní pracovnice na městském úřadě, tak i na kraji. Řekli nám, že to možné je,“ obhajuje kandidátku lídr sdružení Volba pro Starý Plzenec a Sedlec Pavel Císař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám