Hlavní obsah

Piráti žádají rezignaci ústeckého hejtmana Schillera

Piráti v Ústeckém kraji požadují okamžitou rezignaci hejtmana Jana Schillera (ANO). Důvodem je kauza jeho bývalé poradkyně Vladislavy Marschallové, jež byla nyní obžalována z podvodu. Měla si nechat neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla. Schiller kvůli tomu odmítá rezignovat.

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA, Profimedia.cz

Jan Schiller

Článek

K naplnění skutkové podstaty trestného činu mělo v případě bývalé krajské místopředsedkyně ANO Vladislavy Marschallové dojít v době, kdy na poloviční úvazek pracovala coby poradkyně hejtmana pro zdravotnictví za 40 tisíc měsíčně a plat pobírala i jako poslanecká asistentka Jaroslavy Puntové (ANO).

Novým plzeňským primátorem je Šindelář

Domácí

Problém nastal, když na základě dalších dvou smluv přišla k měsíční mzdě 130 tisíc korun a jako projektová manažerka se „podílela na vakcinaci a testování při epidemii koronaviru“ a působila také jako „PR poradkyně“ v Krajské zdravotní. Výplata těchto peněz byla podle obžaloby neoprávněná. Marschallové nyní hrozí za podvodné obohacování z veřejných financí v době nouzového stavu až osm let za mřížemi.

Podle Pirátů hejtman o údajném podvodném jednání své bývalé poradkyně věděl a nijak tomu nebránil. „Hejtman by měl z celé kauzy vzhledem k tomu, že šlo o činnost jeho poradkyně, okamžitě vyvodit politickou odpovědnost a rezignovat,“ řekla krajská zastupitelka pirátů Kateřina Stojanová.

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Domácí

Marschallová byla za fiktivní činnost odměňována z krajského rozpočtu v době nejhlubší covidové krize, kdy měl kraj nedostatek prostředků a z ini­ciativy hejtmana a zbytku Rady žádal o úvěr, čímž se zadlužil o další milionové částky.

„Mimo jiné kvůli plánované rekonstrukci a modernizaci zdravotnických zařízení, která spadají právě pod Krajskou zdravotní. A protože peněz opravdu nikdy nebylo nazbyt, o to jsou provinění Marschallové a spoluzodpovědnost hejtmana horší,“ uvedla Stojanová.

Hejtman řekl, že politickou odpovědnost vyvodil už v době, kdy se začala věc řešit. „Paní Marschallová skončila v Krajské zdravotní i jako má poradkyně a také odešla z krajského ANO. Rezignovat rozhodně nebudu,“ uvedl Schiller pro ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám