Hlavní obsah

Piráti a STAN couvají od prodloužení nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když komunisté odmítli, že by ve čtvrtek opět odklepli další prodloužení nouzového stavu, začal se premiér Andrej Babiš (ANO) poohlížet po podpoře u ostatních stran. Jako první podali vstřícnou ruku vládě zástupci Pirátů a STAN, k prodloužení se však staví spíše zdráhavě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové STAN a Pirátů Vít Rakušan a Ivan Bartoš.

Článek

Bartoš a spolu s ním předseda STAN Vít Rakušan jednali v neděli v Průhonicích o možných východiscích z dané situace s premiérem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). Představili tam několik návrhů, které by mohla v pondělí probrat vláda.

„S politováním jsem sledoval výsledky schůze vlády, většina našich návrhů ani nepadla,“ řekl v úterý novinářům předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Děláme všechno pro to, aby nouzový stav nemusel pokračovat, máme tu návrh pandemického zákona, ale nikam se to neposunulo,“ doplnil.

Hamáček: Pandemický zákon Pirátů je protiústavní 

Sám Hamáček uvedl, že by pirátská předloha podle něj narazila zespoda na limity. „Nemůžete běžným zákonem zplnomocňovat vládu, aby omezovala práva daná Ústavou,” sdělil Novinkám.

„Jsme ochotni o tom jednat, jejich návrh jsme četli, ale upozorňujeme na to, že je tam riziko soudního sporu. Vnitro proto přišlo se složitější konstrukcí, která je podle nás ústavně čistá,” uvedl.

Doplnil, že debata o prodloužení nouzového stavu bude ve středu pokračovat se stranami, které k tomu zůstaly po odpoledním jednání svolné. „Dvojkoalice je ochotna jednat,” tvrdil v podvečer.

Babiš s Piráty a STAN řešil návrat žáků do škol

Domácí

Nesplněné patero 

Kromě pandemického zákona navrhovaly opoziční strany také zvýšení nemocenské z 60 na 90 procent, zvýšení kompenzačního bonusu, postupný návrat žáků do škol či pravidelné testování ve firmách.

Bartoš v úterý zdůraznil, že spojení nouzový stav na schůzce vůbec nepadlo.

Ani šéf STAN to zatím na podporu prodloužení nouzového stavu moc nevidí. „Nadiktovali jsme pět témat, ale rozhodně jsme neřekli, že tím pádem podpoříme nouzový stav. Nejde o výměnný obchod. Za současné situace si příliš neumím představit, že by naši poslanci hlasovali pro, ale samozřejmě je do čtvrtka daleko,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan v úterý dopoledne Novinkám.

Bartoš: Změna je nutná a její pravidla chceme určovat my

Domácí

„Osobně bych hlasoval pro prodloužení, kdyby vláda řekla, že projedná a brzo v legislativní nouzi schválí pandemický zákon, který umožní návrat do normálu, ale maximálně na týden s tím, že je to opravdu naposledy. Jenže to se nestane,“ doplnil.

Rakušan zároveň poznamenal, že strana rozhodně nepodpoří prodloužení nouzového stavu o celých 30 dní, jak žádá vláda.

Pokud jde o jednotlivé požadavky. Kabinet se prozatím v pondělí přiklonil k tomu, aby lidé namísto nárůstu výše nemocenské dostávali navíc bonus až 370 Kč za den, a to podle výše výdělku. Částku by nejprve uhradil zaměstnavatel, který by si ji následně mohl strhnout při platbě sociálních příspěvků.

Z návrhu by tedy opět vypadly OSVČ. „Postrádám v tom symbol motivace, aby zůstali doma a nebáli se, protože se o ně stát postará,“ komentoval Rakušan.

Havlíček: Z kompenzací už nevypadne žádná firma

Ekonomika

Rozdílný postoj mají strany také u navýšení kompenzací. Zatímco vláda navrhuje zvýšení bonusu o 500 korun na tisícovku, Piráti trvají na výpočtu na základě propadu tržeb.

Shoda naopak panuje na návratu žáků do škol. Hamáček však na pondělním brífinku mluvil o tom, že si vzali 24 hodin na vypracování plánů. Zda alespoň ve čtvrtek představí konkrétní data, neupřesnil. „Bez termínů to trochu postrádá smysl,“ podotkl Rakušan.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

Své požadavky představila i koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci). Předně požadovala, aby poslanci projednali ve středu, tedy před čtvrteční schůzí o nouzovém stavu, alespoň v prvním čtení návrh odškodňovacího zákona. Na pořad schůze to však v úterý zařazeno nebylo.

Nynější nouzový stav vyprší v neděli 14. února. Žádost o další prodloužení nouzového stavu do 16. března vláda schválila v pondělí.

V minulých případech podpořili při prodlužování vládu poslanci KSČM, kteří ji v dolní komoře tolerují. Širší vedení komunistů ale v pátek doporučilo poslancům tentokrát pro prodloužení nehlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám