Hlavní obsah

Babiš s Piráty a STAN řešil návrat žáků do škol

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček se v neděli večer sešli se zástupci koalice Piráti a STAN Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem. Řeč byla o otevírání škol, větších kompenzacích pro podnikatele a také zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan na archivním snímku.

Článek

Současně opoziční strany požadují rychlou přípravu zákona, který by přijímání protiepidemických opatření zajistil i bez vyhlášení nouzového stavu.

O samotné podpoře nouzového stavu zatím nebyla řeč. To po jednání potvrdil i vicepremiér Jan Hamáček.

Podle Bartoše se uvidí, co v pondělí schválí vláda. Ta bude řešit především strategii návratu žáků do škol. O to se nyní zasazuje i premiér Andrej Babiš.

Babiš: Přejeme si, aby se děti vrátily do škol nejpozději 1. března

Domácí

Piráti a STAN především chtějí, aby vláda připravila pandemický zákon, případně změnu krizového zákona. Pak by se nemusel řešit nouzový stav, který podle Bartoše není určen k tomu, aby trval rok či déle.

Opozice také požaduje zvýšení nemocenské na 100 procent příjmu, jako je to například v Rakousku. To je podle Bartoše důvod, proč tam lidé hlásí své kontakty - protože je tím nijak ekonomicky nepoškodí.

Rakušan upozornil, že klíčový je návrat žáků do škol, který by zlepšil život v rodinách. Připomněl, že Česko je jednou z mála zemí, kde během pandemie děti dlouhodobě vůbec nechodí do školy.

Hamáček jednání komentoval jako konstruktivní. „Mám z toho dobrý dojem a určitě jsme se neviděli naposledy,” řekl Hamáček. Všichni se prý shodli na potřebě otevřít školy, shoda už ale nebyla v otázce větších kompenzací. Co se týče zvýšení nemocenské, bude vláda řešit návrh tripartity, která navrhuje příspěvek za den karantény ve výši 375 korun denně.

Premiér Andrej Babiš jednání nekomentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám