Hlavní obsah

Petříček: Pokud se dostanete v zahraničí do potíží, nemusíme vám pomoct

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvažte, zda do zahraničí musíte. Pokud se tam dostanete do potíží, nemusíme vám pomoct, varoval Čechy ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po pátečním jednání vlády. Lidé by podle něj zatím neměli cestovat do zahraničí ani za nákupy.

Foto: ČTK

Tomáš Petříček

Článek

„Cestování je teoreticky možné, ale zatím jen pozemní cestou a za velmi omezených podmínek. Nemůžete se dnes sbalit a odjet do Tater. Jde především o to, jaká opatření platí u našich sousedů,” řekl ministr.

Například Slovensko a Polsko zatím do země vstup až na výjimky neumožňují. Rakousko také požaduje platný test a Německo zmiňuje, že cestování je možné pouze z nutných důvodů. „Nákupy do této kategorie nepatří,” varuje Petříček.

Jaké přesně požadavky sousední země mají, si můžete přečíst na stránkách ministerstva zahraničí.

„Pokud lidé odjedou a dostanou se do problémů, tak podle zákona o zahraniční službě budeme případy posuzovat a máme také právo na odmítnutí konzulární pomoci, pokud není ohrožen život lidí,“ upozornil.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Chtěl tak varovat Čechy před zbytečným cestováním do zahraničí. To je od pátku povoleno. Každý, kdo se do Česka bude vracet, se musí prokázat negativním testem na koronavirus, který nesmí být starší než čtyři dny.

Pokud člověk test mít nebude, musí na 14 dnů do karantény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám