Hlavní obsah

Pětikoalice se shodla na programovém prohlášení

Praha

Politici pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN) se ve středu dohodli na podobě vládního programového prohlášení, které se chystá vláda Petra Fialy (ODS) schválit ve čtvrtek. Výsledný text pak představí do konce týdne. Po večerním koaličním jednání to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podrobnosti z textu nechtěl přiblížit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Opravdu text představíme do konce týdne... Všechny věci jsou vypořádány, proběhnou jazykové korektury. Nebudu v tento okamžik nic zásadního představovat, protože jsme se dohodli, že to bude představeno až poté, co to projedná a schválí vláda,“ uvedl Jurečka. Dodal, že nepředpokládá, že by vláda hned ve čtvrtek po schválení text zveřejnila.

Vládní program vychází z podepsané koaliční smlouvy. O podobě programového dokumentu pro toto volební období politici pětikoalice jednali v úterý se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Odborům v koaliční dohodě chyběla vize pro Česko a jeho směřování, zaměstnavatelé postrádali téma průmyslu a konkurenceschopnosti Česka.

„Nebyl nějaký bod, kde bychom se fakticky zadrhli. Spíš to byla otázka, že u některých kapitol bylo více připomínek nevládních organizací. Formulace se cizelovaly déle, aby to bylo v souladu s koaliční smlouvou,“ popsal Jurečka. Programové prohlášení je podle něj realistické. „Jasně říkáme, že časy, které nás čekají, nebudou jednoduché. Nemáme ambice lakovat věci narůžovo, ale máme velké odhodlání řešit problémy ČR,“ uvedl šéf lidovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám