Hlavní obsah

PES po čtvrt roce ukazuje trojku. Kdyby se jím vláda řídila, restaurace by otevíraly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skóre epidemického systému PES kleslo na 59 bodů. Poprvé od 5. prosince tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. Od té doby byl systém ve čtvrtém nebo nejvyšším stupni. Vláda se v současnosti systémem, který byl zaveden kvůli předvídatelnosti koronavirových opatření, neřídí, pokles je ale zajímavý, protože odráží zlepšení v některých důležitých epidemiologických ukazatelích.

Článek

Bodové skóre systému PES se do prostředního z pěti stupňů epidemické pohotovosti vrátilo po 108 dnech. V nejvyšším stupni bylo za tu dobu ve 45 dnech, zejména ve druhé polovině prosince a první půlce ledna a následně ve druhé polovině února.

I když už hodnota systému PES není pro určování protiepidemických opatření v Česku relevantní – ministerstvo zdravotnictví se v současnosti zaměřuje hlavně na vytíženost nemocnic –, pokles odráží zlepšení v některých důležitých epidemiologických parametrech a potvrzuje, že šíření epidemie zpomaluje.

Kritéria protiepidemického systému (PES)
• Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
4denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel)
• Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
14denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let)
• Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
• Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
Podíl hospitalizovaných, nezachycených v komunitě, za posledních 14 dní
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Hodnotu protiepidemického systému PES zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví od poloviny loňského listopadu. Rozdělen je do pěti stupňů pohotovosti podle bodového skóre, které se počítá z počtu nových případů na 100 000 obyvatel a 100 000 seniorů za poslední dva týdny a reprodukčního čísla. Na začátku letošního roku byl původní parametr podílu pozitivních mezi testy nahrazen podílem pozitivních hospitalizovaných, kteří nebyli dříve odhaleni testem.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

V úterý se ve srovnání s předchozím dnem zlepšily všechny čtyři sledované parametry. Reprodukční číslo kleslo na 0,82, což je jeho nejnižší hodnota od letošního 19. ledna.

Pokud by PES platil, mohla by vláda ve třetím stupni uvažovat třeba o částečném otevírání restaurací, sportovišť nebo o povolení menších hromadných akcí. Fungovaly by také školy, byť v omezeném režimu. Aktuálně v zemi platí už od začátku března tvrdý lockdown, který by chtěl kabinet ještě prodloužit.

PES nechcípl. Hamáček mu chce dát jiné parametry

Domácí

Vláda plánuje, že se systémem PES bude v budoucnu opět řídit, ale chce ho přepracovat. Přípravu nové podoby dostala za úkol pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály.

Reklama

Výběr článků

Načítám