Hlavní obsah

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Praha
Aktualizováno

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) ve středu představila vlastní plán možného rozvolnění, ve kterém počítá se třemi scénáři možného epidemiologické vývoje. Podle zástupců SPOLU musí lidé vědět, že když budou dodržovat vládní opatření, situace se zlepší a bude se moci rozvolnit.

Foto: Koalice SPOLU

Článek

Koalice opozičních stran představila novinářům tabulku, kde jsou tři scénáře nazvané: Když to půjde dobře, když to půjde hůř a vládní fiasko.

„Pandemie trvá dlouho, lidé tím trpí. Abychom to zvládli, je potřeba testovat či očkovat. Lidé ale musí mít také důvěru v to, že když omezují svůj život, tak to bude fungovat. A musí mít naději, že se budou moci vrátit k normálu,” uvedl k tomu ve středu předseda ODS Petr Fiala.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

Občané musí podle něj vědět, že když budou nařízená opatření dodržovat, dojde k rozvolnění.

„Vláda s takovým plánem nepřišla, tak s ním přicházíme my,” dodal s tím, že pro rozvolnění musí být splněny určité podmínky, jako je nižší počet nově nakažených či hospitalizovaných.

Co přesně si pod jednotlivými scénáři zástupci SPOLU představují, nespecifikovali. Konkrétní data se ještě chystají doplnit.

Podle šéfa ODS je pak tento plán dělán na základě konzultací s odborníky. Vychází také z praxe ze zahraničí. „Tento scénář dáváme vládě, aby ho rozpracovávala a aby podle něj postupovala,“ sdělil.

Dušek: Opatření zabrat nestačila. Lidé jsou ale zodpovědnější

Koronavirus

Vláda je zatím na plány rozvolnění spíše skoupá. Ministr zdravotnictví Jan Blatný minulý týden uvedl, že pokud se situace zlepší, mohla by být po 21. březnu zrušena ta nejstriktnější opatření, jako je například omezení pohybu v katastru obce. Nemělo by se ale jednat o masivní rozvolňování. Premiér Andrej Babiš (ANO) zase uvedl, že lidé nemají počítat s rozvolněním protiepidemických opatření po ukončení nynějších omezení.

Ve středu Babiš poznamenal, že už nechce slibovat termíny. „Přál bych si, aby po Velikonocích začala debata o návratu našich děti do škol, aby naše děti mohly sportovat,” podotkl.

Foto: Koalice SPOLU

Plán představený koalicí SPOLU:

Když to půjde dobře:

  • 29. března: Skončilo by omezení cestování mezi okresy. Do škol by se vrátily žáci 1. a 2. tříd základních škol, deváté ročníky základních škol a závěrečné ročníky středních škol. 
  • 19. dubna: Otevřely by autobazary, autosalony a další služby s malou mírou rizika, znovu by lidé mohli chodit na farmářské trhy. Do škol by se vrátil navíc celý první stupeň. Při dobrém vývoji by mohly restaurace také otevřít své zahrádky do 22. hodin.
  • 10. května: Otevřely by všechny obchody a služby, platilo by v nich ale pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. V rotační výuce by se do škol vrátili žáci druhého stupně základních škol a studenti středních škol. Restaurace by otevřely, musely by ale naplnit kapacitu jen z 50 procent.
  • 31. května: Studenti základních a středních škol by se učili denně v prezenční výuce. Restaurace by mohly mít otevřeno do 24. hodiny, kapacitu by mohly naplnit ze 75 procent.
  • 21. června: V restauracích by platila režimová opatření.

Když to půjde hůř:

  • 29. března: Cestovat by nebylo možné mezi kraji a mezi okresy za rekreací. Školy by učily distančně.
  • 19. dubna: Skončilo by omezení cestování mezi okresy. Do škol by se vrátili žáci 1. a 2. tříd základních škol, deváté ročníky základních škol a závěrečné ročníky středních škol. 
  • 10. května: Otevřely by autobazary, autosalony a další služby s malou mírou rizika, znovu by lidé mohli chodit na farmářské trhy. Do škol by se vrátil navíc celý první stupeň. Restaurace by mohly také otevřít své zahrádky do 22. hodin.
  • 31. května: Otevřely by všechny obchody a služby, platilo by v nich ale pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. V rotační výuce by se do škol vrátili žáci druhého stupně základních škol a studenti středních škol. Restaurace by otevřely, musely by ale naplnit kapacitu jen z 50 procent.
  • 21. června: Studenti základních a středních škol by se učili denně v prezenční výuce. Restaurace by mohly mít otevřeno do 24. hodiny, kapacitu by mohly naplnit ze 75 procent.
  • 12. července: V restauracích by platila pouze režimová opatření.

Vládní fiasko:

  • 29. března: Cestovat by nebylo možné mezi kraji a mezi okresy za rekreací. Školy by učily distančně.
  • 19. dubna: Cestovat by nebylo možné mezi kraji a mezi okresy kvůli rekreaci. Otevřely by se dětské skupiny, mateřské školky a třídy pro žáky 1. a 2. tříd základních škol.
  • 10. května: Skončilo by omezení cestování mezi kraji a okresy. Nově by se také v základních uměleckých školách mohla konat výuka jednoho žáka s jedním učitelem.
  • 31. května: Otevřely by autobazary, autosalony a další služby s malou mírou rizika, znovu by lidé mohli chodit na farmářské trhy. Do škol by se vrátil celý první stupeň. Restaurace by mohly také otevřít své zahrádky do 22. hodin.
  • 21. června: Otevřely by všechny obchody a služby, platilo by v nich ale pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Studenti základních a středních škol by se učili denně v prezenční výuce. Restaurace by mohly mít otevřeno do 22. hodiny, kapacitu by mohly naplnit ze 50 procent.
  • 12. července: Restaurace by mohly mít otevřeno do 24. hodiny, kapacitu by mohly naplnit ze 75 procent.
  •  2. srpna: V restauracích by platila pouze režimová opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám