Hlavní obsah

Personální odbor MZV vede Hybášková. Vloni opilá nabourala několik aut

Pověřenou šéfkou personálního odboru ministerstva zahraničních věcí se v polovině června stala Jana Hybášková. Vloni jí přitom hrozilo potrestání, protože v opilosti nabourala několik aut.

Foto: Aktu.cz

Europoslankyně Jana Hybášková bourala v opilosti

Článek

Hybášková, která dosud zastávala pozici zvláštní zmocněnkyně pro podporu Čechů do institucí EU, na nové pozici nahradila od 15. června jakožto pověřená řízením velvyslankyni Helenu Bambasovou, která v červnu zemřela.

„Velvyslankyně Jana Hybášková má velké zkušenosti s krizovým řízením a manažerské zkušenosti. Patří k nejschopnějším českým diplomatkám. Má dlouholeté zkušenosti s vedením diplomatů a opakovaně se pohybovala v zemích s vysokou mírou bezpečnostního rizika. Celkem sedm a půl roku strávila jako velvyslankyně ve válce, ať už za Česko, nebo EU,” zdůvodnila pověření Hybáškové mluvčí resortu Lenka Do.

Dopravní nehoda v opilosti

Bývalá europoslankyně se do povědomí veřejnosti dostala vloni kvůli své nehodě v opilosti. Na konci srpna havarovala v Bělohorské ulici v Praze. V autě vezla ředitele odboru států Blízkého východu a severní Afriky MZV Petra Hladíka. Oba byli silně opilí. Nadýchali shodně přes 1,5 promile. Zpočátku navíc nebylo jasné, kdo z nich vlastně řídil. Policie se nejprve domnívala, že Hladík, přiznala se ale Hybášková, což potvrdil svědek.

Ministerstvo diplomatku Hybáškovou za bouračku v opilosti nepotrestá. Nemá jak

Domácí

Nabourala čtyři auta a své obrátila na bok, Hybášková se navíc po nehodě dohadovala s policisty. Ministerstvo, tehdy vedené ministrem Jakubem Kulhánkem (ČSSD), ji nepotrestalo. Podle služebního zákona se ničeho nedopustila, jelikož bourala v osobním volnu. Nehodu šetřila také policie, žalobce však případ podmíněně odložil.

Hybášková tehdy přistoupila na zákaz řízení v době 18 měsíců a poslala peníze na pomoc obětem trestných činů. To tehdejšímu vedení resortu stačilo. Za dávnou uzavřenou věc to považuje podle mluvčí Do i nynější vedení.

Během své diplomatické kariéry Hybášková působila jako česká velvyslankyně ve Slovinsku, v Kataru a Kuvajtu. „Od roku 2011 do 2015 byla velvyslankyní EU v Iráku. Byla vůbec první Češkou, která zastávala takto vysokou diplomatickou pozici v EU. Poté zastávala do roku 2019 post velvyslankyně EU v Namibii,” dodala Do.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám