Hlavní obsah

Ministerstvo diplomatku Hybáškovou za bouračku v opilosti nepotrestá. Nemá jak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysoce postavenou diplomatku ministerstva zahraničí Janu Hybáškovou za způsobení vážné dopravní nehody v opilosti žádný postih v práci nečeká. Dosluhující ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který původně mluvil o vyvození důsledků a odebrání bezpečnostní prověrky, obrátil s tím, že jeho úřad Hybáškovou za letní alkoholový exces potrestat nemůže.

Foto: Aktu.cz

Diplomatka Jana Hybášková po srpnové nehodě.

Článek

„Podle služebního zákona by se provinila pouze v případě, že by řídila služební vůz nebo (usedla opilá za volant pozn. red.) v pracovní době. Nic z toho se nestalo. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění. Paní Hybáškové jsem řekl, že takovéto chováni je neslučitelné s diplomatickou službou. A věřím, že se ze své chyby poučí,“ zdůvodnil dříve ministr.

Bývalý europoslankyně a nynější zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro podporu Čechů do institucí EU havarovala na konci srpna v Bělohorské ulici v Praze. V autě vezla ředitele odboru států Blízkého východu a severní Afriky MZV Petra Hladíka. Oba byli silně opilí. Nadýchali shodně přes 1,5 promile.

Zpočátku navíc nebylo jasné, kdo z nich vlastně řídil. Policie se nejprve domnívala, že Hladík, přiznala se ale Hybášková, což potvrdil svědek.

Žalobce podmíněně odložil případ Hybáškové. Bývalá europoslankyně nesmí rok a půl za volant

Krimi

Dvojice vozem nabourala čtyři auta a své obrátila na bok, Hybášková se navíc po nehodě dohadovala s policisty. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek sliboval, že dohlédne na to, aby za své provinění byla potrestána.

„Je to v rukou policie. Pokud se to potvrdí, tak já budu chtít po státním tajemníkovi, aby z toho vyvodil důsledky. Může to mít vliv na jejich bezpečnostní prověrku,“ řekl k incidentu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Lidsky mě to mrzí, takovéto chování by mělo být nepřípustné,“ doplnil.

Žalobce případ odložil

Když Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 v říjnu rozhodlo, že případ podmínečně odloží, ukázalo se, že stejně dopadne i slibované potrestání ze strany ministerstva zahraničí.

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 rozhodlo tak, že podmíněně odložilo podání návrhu na potrestání. Zkušební doba byla státním zástupcem stanovena ve výměře 18 měsíců,” informoval mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Opilá řidička nabourala v Praze několik aut. Ve voze byla bývalá europoslankyně Hybášková

Krimi

Hybášková podle něj splnila podmínky vyplývající z trestního řádu. Poslala peníze na pomoc obětem trestných činů a slíbila, že 18 měsíců nesedne za volant. To stačilo i ministerstvu zahraničí.

Jana Hybášková byla europoslankyní v letech 2004 až 2009. Kandidovala také do Poslanecké sněmovny, ale neuspěla. Působila jako velvyslankyně Evropské unie v Iráku a poté v Namibii. Nyní pracuje na ministerstvu zahraničních věcí, kde se zabývá především podporou vstupu Čechů do evropských institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám