Hlavní obsah

Pekarová: V4 tu není jen pro jednu zemi

– Bratislava

Visegrádská čtyřka je potřebná a užitečná, ale neměla by být využívána pro zájem jenom jedné z členských zemí. „Teď opravdu nemám na mysli žádnou konkrétní. Je to všeobecné pravidlo, které chceme ctít. Jsem ráda, že to Česká republika i Slovensko vidí stejně,“ řekla v pondělí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na své první zahraniční cestě na Slovensko.

Foto: Facebook Markéty Pekarové Adamové

Markéta Pekarová Adamová jela na Slovensko vlakem.

Článek

„Nedotkli jsme se přímo voleb, které se blíží v Maďarsku,“ dodala Pekarová po jednání se svým protějškem Borisem Kollárem v narážce na svůj výrok z tohoto měsíce.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ napsala na Facebooku s tím, že podle ní premiér Viktor Orbán v minulosti několikrát podpořil nedemokratické a totalitní režimy.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

„V4 je velmi důležitý formát, který může prosazovat naše společné zájmy, ale nemělo by to být tak, že jeden si něco usmyslí a přes V4 to bude protlačovat,“ podotkl Kollár.

Pekarová vyjádřila radost z toho, že její první zahraniční cesta vedla na Slovensko, ke kterému má velmi vřelý, až osobní vztah.

„Jsem provdaná za Slováka. Takže ty vztahy máme dlouhodobě budované tak, abychom naše dvě země spojovali i na této úrovni,“ řekla.

Maďaři půjdou volit 3. dubna. Orbánovi se postaví koalice

Evropa

Pekarová poté položila věnce k soše spoluzakladatele Československa M. R. Štefánika a k soše T. G. Masaryka na nábřeží Dunaje.

Předsedkyni Sněmovny přijme v úterý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger. Pekarová rovněž uctí památku zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Reklama

Výběr článků

Načítám