Hlavní obsah

Pekárna u Lipna provoz neudržela a končí

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých osmadvaceti letech uzavírá v těchto dnech svůj provoz pekárna Jednoty v Horním Plané u Lipenské vodní nádrže. Nejsou pekaři a řada lidí odjíždí raději za prací do továren v rakouském příhraničí, kde mají čtyřikrát vyšší plat. Z regionu se kvůli nedostatku práce odstěhovaly v posledních letech tisíce lidí.

Pekárna u Lipna provoz neudrželaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Ukončení nepřišlo rozhodně z nenadála. My jsme se poslední tři roky potýkali s nedostatkem kvalitního personálu. Někteří pracovat nechtějí a řada z místních míří raději za prací za hranice. Snažili jsme se lidi udržet. Oslovili jsme i všechny pekařské školy v republice, ale technologie tento obor likviduje. Ani vyučení pekaři se mu následně nevěnují,“ vysvětloval důvody uzavření pekárny manažer společnosti Jednota Jan Hoffmann.

Ukončení nepřišlo rozhodně z nenadála. My jsme se poslední tři roky potýkali s nedostatkem kvalitního personálu.
Jan Hoffmann, manažer

Upozornil, že zájemcům o práci nabízeli i sociální bydlení, ale nikdo se nakonec nepřihlásil a místo devatenácti lidí, které provoz potřeboval, jich v pekárně bylo v poslední době pouze třináct.

Vybavení pekárny se přesune do Srnína, kde má Jednota další provoz. Zaměstnanci pekárny ve středu vyklízeli poslední věci. „Jezdila jsem sem dlouhá léta a samozřejmě je to i smutné,“ podotkla Dáša Veselá, která v pekárně dohlížela na provoz.

Vláda zrušila roušky na koupalištích i omezený provoz venkovních zahrádek

Domácí

„Vzpomínky jsou nádherné byla tady sranda i dobrá parta, ale z doby, kdy jsme začínali jsme tu zůstali dva. Kdyby pekaři byli, mohli jsme tady pracovat ještě třicet let,“ litoval pekař František Hrdlička, který půjde pracovat do běžné prodejny Jednoty v Horní Plané. Místním budou ještě teplé rohlíky i koláče scházet. „Je to špatný no. Byl už jsme na tuhle pekárnu zvyklý a rohlíky byly super,“ podotkl Karel Král.

Starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nez.) zmínil, že v regionu schází především kvalifikovaná pracovní síla. „Když už někdo něco umí, jde pracovat do příhraničí za daleko vyšší peníze,“ posteskl si Hůlka.

Předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. „Za posledních patnáct let odešlo z celého regionu od Stožce po Rožmberk pět a půl tisíce lidí, protože tady ztratili práci. Dramaticky se změnilo lesnictví, zemědělství a zaniklo papírnictví, sklářský průmysl. Těch pět a půl tisíce lidí, kteří se odstěhovali je jedna třetina obyvatel Lipenska,“ vysvětlil Mánek.

Doplnil, že každý zavřený provoz je tak velkou ranou. Na Českokrumlovsku má Jednota celkem 34 provozů a také výrobnu lahůdek v Besednici.

Reklama

Výběr článků

Načítám