Hlavní obsah

Pediatři: Sto tisíc malých Ukrajinců nezvládneme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až sto tisíc dětí z Ukrajiny představuje velkou výzvu pro české pediatry. Někteří mají obavy, protože počty praktických dětských lékařů v Česku už několik let klesají a mnoho z nich je v důchodovém věku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 11. března 2022 na hraničním přechodu Medyka.

Článek

„Situace u pediatrů není dobrá a v posledních letech spousta z nich ordinace zavřela. V terénu je nyní dětských praktiků zhruba 1800, v nemocnicích něco přes tisíc. A čekáme sto tisíc, možná víc dětí z Ukrajiny,“ řekla Právu předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Irena Hülleová.

„Děti, které sem přicházejí teď, potřebují hlavně akutní péči, některé mají zdravotní problémy. My se ale musíme připravit hlavně na preventivní péči a očkování,“ podotkla s tím, že pediatry čeká v příštím týdnu jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). „Budou nám muset pomoci všichni, kdo budou moci, především pediatři z nemocnic,“ dodala. Většina pediatrů v Praze či středních Čechách má už dnes plnou kapacitu.

FOTO: Uprchlíci míří i na západ Čech. Provizorní centrum je v bývalém Prioru

Domácí

Její obavy sdílí i pediatrička a členka České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. „Všechny pediatry asi teď zajímá, jak se postarat o děti z Ukrajiny. Především jestli jsme toho vůbec kapacitně schopni,“ řekla Právu. „Polovina pediatrů je starší šedesáti let, hodně z nich už překročilo sedmdesátku. To je velmi špatné. Pokud máme necelé dva tisíce pediatrických praxí, je číslo sto tisíc dětí, které slýcháme, velmi významné,“ uvedla lékařka.

Děti musí být přeočkované

„Pediatrické praxe v posledních letech spíš zanikají, obor se neobnovuje. A teď se zde objeví desítky tisíc dětí, které budou potřebovat péči,“ obává se. Připomněla, že mnoho dětí bude muset být přeočkováno, aby zde vůbec mohly nastoupit do mateřských školek.

„Proočkovanost na Ukrajině není dobrá. Je tam vyšší výskyt tuberkulózy, ale i onemocnění, která u nás prakticky nejsou,“ varuje Cabrnochová.

Praze chybí kapacity, běžence chce stěhovat do tělocvičen

Domácí

„Například zarděnky, zaregistrovali jsme ale i případ dětské obrny. To by bylo v populaci, která není chráněná, značné riziko. Musíme zvýšit proočkovanost, abychom chránili nejen ukrajinské děti, ale i naši společnost,“ uvedla pro Právo Cabrnochová.

Oproti tomu Jan Lebl, dětský lékař z motolské nemocnice a člen výboru České pediatrické společnosti při České lékařské společnosti J. E. Purkyně, velké obavy nemá.

Nejsou zatím pod extrémním tlakem

„V Česku se narodí sto tisíc dětí ročně a dětští lékaři tak mají bezmála dva miliony klientů, o které se starají. Teď k nim přibude možná padesát až sto tisíc ukrajinských dětí, což je dvě a půl až pět procent navíc,“ řekl Právu Lebl. „Nejsme zatím pod extrémním tlakem,“ dodal.

Připustil však, že děti ukrajinských uprchlíků mohou vyžadovat víc lékařské péče než běžní pacienti. „Mají za sebou náročné období a byly v nekomfortních podmínkách. Hovoří se i o rizicích infekčních nemocí, ale předpokládám, že děti se skutečně závažnými stavy mezi nimi nebudou,“ řekl Lebl.

Syna naposledy viděla na ukrajinských hranicích, bylo mu čerstvě 18 let

Válka na Ukrajině

„Nejdůležitější bude, kolik lidí sem skutečně přijde, ale v tuto chvíli mi to připadá zvládnutelné. Musíme to brát tak, že na Ukrajině se vede válka i za nás. Je jisté, že budeme muset náš komfort částečně omezit,“ uvedl pediatr.

Zareagoval i na výrok lékařky Hülleové, že by nemocniční pediatři měli pomoci svým kolegům v ordinacích.

„Musíme se postarat všichni současně. V tuto chvíli jsou nemocniční pediatři naopak první na ráně, protože tyto děti přijdou zpravidla do nemocnice,“ řekl.

Válek: Rozložení zátěže už řešíme

„U nás na klinice jsme se už s ukrajinskými dětmi setkali. V nemocnici v Krči byla v jednu chvíli náročná situace, protože z asistenčního centra pro uprchlíky v Kongresovém centru je to nejblíž. Ale podařilo se jim ji vyřešit,“ doplnil Lebl.

Ministr Válek včera na Twitteru uvedl, že jeho úřad řeší rozložení zátěže uprchlíků z Ukrajiny na zdravotní systém tak, aby nedošlo k nedostatku lékařů a omezení péče pro české občany.

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Válka na Ukrajině

„Ujišťuji všechny občany, že s poskytovateli zdravotní péče řešíme, jak rozložit zátěž na zdravotní systém tak, aby nedošlo k přetížení zdravotního systému, ani k omezení zdravotní péče, nedostatku léků a odkládání plánovaných a specializovaných úkonů,“ uvedl ministr.

„Válka na Ukrajině zkrátka nebude mít vliv na kvalitu zdravotní péče českých občanů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám