Hlavní obsah

Praze chybí kapacity, běžence chce stěhovat do tělocvičen

Hlavní město a pražští hasiči se obrátili na radnice jednotlivých městských částí s požadavkem, aby poskytly pro ubytování uprchlíků školní tělocvičny. Prahy 1 až 22 by měly každá vytvořit místo pro sto běženců s teplou stravou, a to podle ředitele pražských hasičů Luďka Prudila pokud možno ihned.

Foto: Foto ČTK – Vít Šimánek

Ukrajinští uprchlíci v pražském Kongresovém centru

Článek

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtek řekl, že Praha už nemůže využívat princip relokace do jiných regionů. Tělocvičny jsou tedy nouzovým okamžitým řešením. „Umožní to, abychom mohli umisťovat někam lidi, u nichž nebudeme mít dosud zajištěné okamžité ubytování ve standardnějších prostorách,“ řekl Hřib.

Zároveň Praha vyzvala veřejnost, aby nabízela možnosti ubytování za vládou stanovené ceny 180 korun za dospělého a 90 korun za dítě bez stravy denně. Ke stejnému kroku se podle Hřiba rozhodl Středočeský kraj.

„Uvidíme, jaký bude mít tato výzva úspěch, podle toho se zařídíme dále,“ doplnil primátor s tím, že oslovil i hotelovou asociaci.

O mimořádnou dávku zatím požádalo 40 000 uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Lidé v tělocvičnách podle Prudila mohou lépe navázat užší kontakt s místními a sehnat si jiné bydlení. Ve velkém Kongresovém centru, které odbavuje dvojnásobek lidí proti plánovaným počtům, je individuální přístup těžko možný, řekl Prudil. Přesto jsou podle něj za nabídky jednotlivců rádi. „Umisťujeme prioritně na tyto adresy,“ poznamenal Prudil.

Stát by měl pomoci

Tělocvičny podle něj pomáhají rychle reagovat na změnu situace. Městským částem by s financováním tělocvičen a stravy, například přes školní jídelny, měl pomoci stát.

Když se současná uprchlická vlna porovná s vlnou, již v letech 2015 a 2016 zažívalo Německo, jde už podle Hřiba v Česku při přepočtu na hlavu o stejná čísla. „V Německu byl příliv rozvrstven do několika měsíců, my se s ním pereme v horizontu několika dnů,“ řekl Hřib.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

Stát by podle něj měl stanovit mechanismus, jak uprchlíky rovnoměrně rozdělovat do krajů. „Bude to snesitelnější, než když polovina lidí bude směřovat jen do dvou krajů, Prahy a středních Čech,“ konstatoval Hřib.

Město nechalo pro Kongresové centrum vyrobit videospoty v ukrajinštině, které vybízejí uprchlíky, aby nikomu nic neplatili. „Veškeré služby v tomto centru jsou poskytovány zcela zdarma. Je mi líto a je mi krajně odporné, že jsou lidé, kteří na tom chtějí vydělat,“ dodal Hřib.

Na hotely nemá kraj peníze

Jihomoravský kraj končí s ubytováváním uprchlíků v hotelech. Ti se nově budou muset spokojit s provizorními lůžky v tělocvičnách či na brněnském Výstavišti.

Ve čtvrtek to prohlásil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že stát dává krajům 180 Kč na osobu a den, přičemž kraje nemají peníze na to, aby doplácely na hotelové ubytování. Z hotelů by měli běženci odejít nejpozději do příští středy.

Dcera ukrajinské běženkyně zachránila v Mariánských Lázních matce život

Krimi

„Zatím jsme ubytovali téměř 2000 lidí. Je to extrémně hodně a musíme nastavit standard, na který máme peníze. Odteď už končíme s ubytováváním v komerčních zařízeních, které stojí podstatně víc,“ prohlásil Grolich. Zatím měli uprchlíci současně s ubytováním zajištěnou i stravu, což se nyní také změní.

Reklama

Výběr článků

Načítám