Hlavní obsah

Panenka je doma. Cítí se líp a testy už má negativní

Právo, Robert Neumann

Před několika dny fotbalové fanoušky vyděsila zpráva, že Antonín Panenka leží ve vážném stavu s covidem-19 na jednotce intenzivní péče. Všechno se však v dobré obrací, autor legendárního dloubáku v penaltovém rozstřelu proti Německu ve finále ME 1976 byl včera propuštěn z nemocnice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Panenka snímku z roku 2018

Článek

„Cítím se líp, jinak by mě nepustili. Testy na covid mám negativní, doktoři se proto rozhodli, že už nemusím být v nemocnici. Jsem konečně zase doma, to je hlavní. A pochopitelně mnohem příjemnější,“ řekl Panenka Právu.

Před osmi dny se ocitl na pokraji života a smrti, ve vážném stavu byl převezen do benešovské nemocnice a připojen k přístrojům, které podporovaly jeho životní funkce. V pátek pak jeho manželka Vlasta potvrdila, že je ve stabilizovaném stavu. Ještě tentýž den byl převezen do Prahy.

Fotbalista Panenka má koronavirus, leží na JIP

Koronavirus

„Nebylo mi do zpěvu, samozřejmě. Měl jsem oboustranný zápal plic, který mě pořád trápí. Beru na to léky, jsem unavený, ospalý. Taková celková nechuť. Ale jak jsem říkal, cítím se daleko líp,“ podotkl Panenka, kterému bude v prosinci 72 let.

Blízcí, kamarádi i fanoušci z celého světa mu posílali přes sociální sítě povzbuzující vzkazy. Díky dloubáku z Bělehradu si zajistil nesmrtelnost i obrovskou popularitu. Pro tento způsob provedení pokutového kopu se celosvětově vžil termín Panenka.

ON-LINE: S covidem v Česku zemřelo už 1200 lidí, na 3000 je v nemocnici

Koronavirus

Prezidenta Bohemians 1905 teď čeká domácí rekonvalescence. „Lékaři mi nařídili čtyřdenní klid doma, potom mě čekají kontrolní vyšetření, rentgeny. Pak se uvidí. Věřím, že příští týden se budu pomalu začleňovat do normálního života,“ dodal Panenka.

Z fotbalové generace 70. a 80. let svedl boj s koronavirem letos v březnu Ladislav Vízek. Nemusel být sice hospitalizován, průběh nemoci ale nebyl příznivý. „Zhubl jsem deset kilo, což je na tom jediná pozitivní věc. Jde o neskutečně protivný bacil. Chvíli je vám dobře, pak zase zle,“ prohlásil Vízek po dvou týdnech strávených doma v horečkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám