Hlavní obsah

Paměť národa ožila v podzemí pasáže

Podzemí Machoňovy pasáže v centru Pardubic prošlo zásadní rekonstrukcí. Společnost Paměť národa tu vybudovala svůj první Institut, interaktivní expozici o dějinách 20. století. Podobnou nemají dosud nikde ve střední Evropě.

Foto: Paměť národa Východní Čechy

Nový Institut je hra světel i syrovost cihlových zdí.

Článek

Návštěvníci se zde během 90 minut ponoří do pohnuté historie dvacátého století. Holocaust, bitvy, domácí odboj 2. světové války, komunistické politické procesy, okupaci 1968 nebo normalizaci tu ale nepřipomínají suchá data, nýbrž příběhy konkrétních lidí.

Přestože je expozice určena všem věkovým kategoriím, cílí zejména na mladé.

„Pro mladou generaci je důležitý způsob vyprávění. Jednoduché panelové výstavy je nezaujmou. Je to pro ně spoustu textu. Díky technice máme šanci je doslova vtáhnout do příběhu, aby je to skutečně začalo zajímat,“ vysvětluje Tomáš Heller, ředitel pobočky Paměť národa Východní Čechy.

Metuzalém mezi stromy: 4853 let stará borovice je nejstarším potvrzeným stromem na světě

Věda a školy

Divák dostane tablet, který ho přivede k jednotlivým výstavním systémům a bude řídit jeho pohyb po expozici. Exponáty si spustí prostřednictvím QR kódu. Následně pomocí vizuální techniky obohatí výstavní systém vyprávěný příběh pamětníka, který je přenášen do uší pomocí sluchátek. Na návštěvníky čeká i soukromé kino.

Děj kolem nás

„Děj se začne odehrávat kolem vás. Stojíte například uprostřed pochodujících vojsk,“ upřesnil Heller. Tak je možné navodit silné osobní prožitky z událostí, kterých se mladí nemohli osobně zúčastnit.

U Moskvy utrpěl wehrmacht první porážku

Historie

„Nechceme zapomínat na obyčejné lidi, kteří byli do těch dějin zataženi. Na jejich životech se nejvíc projevuje zrůdnost totalitních režimů,“ sdělil.

Pardubický Institut je sice hotový, ale dosud není zcela otevřen. Může za to pandemická situace.

„Těšíme se, že brzy budeme moct najet na zamýšlený režim. V dopoledních hodinách budou chodit školní skupiny, odpoledne bude program pro dospělé,“ dodal Heller s tím, že pro školní skupiny návštěva neskončí prohlídkou expozice, ale ve vzdělávacím centru je pro ně připravený workshop.

Reklama

Výběr článků

Načítám