Hlavní obsah

Ostravští chirurgové operovali dívku zasaženou střepinou v Mariupolu

Chirurgové ostravské fakultní nemocnice úspěšně operovali dvanáctiletou školačku z ukrajinského města Mariupol, kterou zasáhl do nohy granát. Spolu s matkou a sestrou zraněné dítě cestovalo téměř měsíc do Ostravy, kde se jich ujali jejich známí a zajistili převoz dívky do nemocnice.

Foto: FNO Ostrava

Dvanáctiletá dívka je hospitalizována v ostravské fakultní nemocnici.

Článek

Jak v úterý informovala mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová, bezprostředně po zásahu střepinou granátu dívce v mariupolské nemocnici poskytli základní lékařské ošetření. Ihned poté se ale ženy vydaly na cestu do Ostravy, kde měly se svými známými domluveno, že se o ně postarají.

„Cestovaly jsme v té době jediným možným koridorem směrem na Rusko, pobaltské země, Polsko, až se nám podařilo dojet k vám a známí hned převezli dcerku do nemocnice,“ popsala příjezd z vybombardovaného města matka zraněné dívky Oksana Petrova.

„Dívku jsme přijali ve stabilizovaném stavu, diagnostikovali jsme ztrátové poranění tepny a po domluvě s cévními specialisty jí byl indikován a proveden operační výkon,“ uvedla staniční lékařka Centra dětské traumatologie a chirurgie ostravské nemocnice Ivana Slívová.

„Končetina je zachráněna, prokrvení je zcela v normě, dívka začíná rehabilitovat a věřím, že v dohledné době ji budeme moci propustit do domácího ošetření.“

Dům na Ukrajině, kde dívka s matkou a starší sestrou žila, je podle Petlachové zničený. Oksana Petrova je rozhodnuta naučit se česky, a jakmile se dceřino zranění zahojí, začít pracovat,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám