Hlavní obsah

Ostravská lékařská fakulta letos nesmí přijímat nové mediky

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Národní akreditační úřad (NAÚ) pro vysoké školství ve čtvrtek rozhodl, že Lékařské fakultě Ostravské univerzity neudělí akreditaci pro magisterský obor všeobecné lékařství. Znamená to, že fakulta letos nemůže přijmout nové mediky. Jejích stávajících studentů se rozhodnutí netýká. Stávající akreditace platí do roku 2024.

Foto: Ostravská univerzita

Budova Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Článek

Ostravská univerzita ve čtvrtek okamžitě po zjištění rozhodnutí NAÚ reagovala a požádala o přerušení své žádosti o akreditaci do konce letošního roku. „Na základě negativního hodnocení naší akreditace jsme dnes svou žádost stáhli, tedy požádali jsme NAÚ o přerušení projednávání naší žádosti,“ sdělil Právu rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Dodal, že to znamená, že letos nebude moci lékařská fakulta přijmout nové studenty, ale věří, že příští rok už to půjde. „Tím přerušením dáváme možnost budoucímu vedení lékařské fakulty, aby tuto žádost upravilo, či ji stáhlo a vypracovalo novou. Pevně věřím, že bude nové vedení lékařské fakulty. To už je nyní v rukou akademického senátu,“ zdůraznil rektor.

Podle ředitele kanceláře NAÚ Jiřího Smrčky univerzita může podat žádost o přerušení řízení žádosti o akreditaci až do písemného vydání rozhodnutí, což může trvat od několika dnů až do dvou týdnů. „Záleží na složitosti rozhodnutí. Do té doby, než písemné rozhodnutí obdrží, tak mohou reagovat, což tedy udělali a akreditační úřad jim musí vyhovět a řízení přerušit,“ vysvětlil Právu Smrčka.

Lékařská fakulta v Ostravě stále bez akreditace

Domácí

Upozornil, že důvodem pro neudělení akreditace pro obor všeobecné lékařství bylo z jejich strany to, že obor není dostatečně zabezpečen personálně. „Úřad vítá a oceňuje zájem všech orgánů a institucí, které vyjadřují podporu ostravské lékařské fakultě. Rada je toho názoru, že za podpory těchto orgánů je fakulta schopna tyto nedostatky odstranit a akreditaci získat,“ upřesnil Smrčka.

LF OU má problémy již přes tři roky. Fakulta podle NAÚ pochybila při přijímání studentů. Podle rektora si je univerzita vědoma svého pochybení a nedostatků fakulty a vše bude řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám