Hlavní obsah

Ošetřovné dostanete, i když dítě do školy nepošlete, podpořil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nárok na ošetřovné ve výši 80 procent bude mít každý zaměstnaný rodič, který se rozhodne dítě do školy či školky neposlat, a to až do konce června. Ve středu to schválil Senát v rámci novely zákona o sociálním zabezpečení. Nyní poputuje na stůl prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Senátu

Článek

„Cílem návrhu je srovnat a jasně definovat podmínky, za jakých mají rodiče do 30. června nárok na ošetřovné ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu,” sdělila na plénu v Senátu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

I když dítě do školy či školky nepošlete, ošetřovné vám zůstane

Domácí

Dítě do školy i po jejich znovuotevření může nastoupit dobrovolně. Rodiče, kteří ho do školy pošlou, ztrácí nárok na ošetřovné. Ve chvíli, kdy se ale rozhodnou dítě do školy či školky z patřičných důvodů neposlat, ošetřovné dostanou.

Koronavirus nebo cukrovka

Do školy nemůže nastoupit dítě s koronavirem, cukrovkou, těžkou obezitou nebo chronickým onemocněním plic. Do školy nesmí nastoupit ani tehdy, pokud žije v rodině s osobou starší 65 let nebo někým, kdo má zmíněná onemocnění.

Kuriózní koalice: Snížení ošetřovného podpoří ANO, komunisté a ODS

Domácí

Přidány byly i provozní důvody, tedy pokud škola nebude mít dostatek míst pro žáky. Nebo jiné vážné důvody, například pokud by byla výuka dítěte výrazně zkrácena oproti běžnému rozvrhu a rodiče by tak stejně nemohli jít do práce. Stejný scénář bude po schválení změny platit i v případě školek.

Vláda zvažuje snížení ošetřovného, lidem se prý nechce do práce

Domácí

Novela zákona pak také počítá s tím, že by firmy mohly odložit úhradu sociálních odvodů za květen až červenec na říjen. Místo obvyklého penále, které by za toto období platily, nyní zaplatí pouze jednu pětinu z něho. Podmínkou ale je, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám