Hlavní obsah

Orlovou prošel smuteční průvod za místní ortopedii

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlová

Smuteční průvod i s rakví, do něhož se zapojilo asi 150 lidí, prošel v pátek odpoledne Orlovou na Karvinsku. Zdravotníci místní nemocnice i obyvatelé města se tak symbolicky rozloučili s ortopedickým oddělením, jehož provoz tu po 40. letech skončil.

V Orlové uspořádali smuteční průvod za místní ortopediiVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Ortopedické oddělení založil primář Jařabáč. S ním odchází také mezinárodní spolupráce s ortopedií v Sosnovci a v Žilině, pravidelné kongresy, které jsme pořádali co tři roky. To jsou věci, které tady skončí. Skončí v naší kartotéce 45 tisíc registrovaných pacientů, o které pečujeme doteď. A jen doufám, že se to neodrazí na péči o pacienty,“ řekl poslední primář orlovské ortopedie Tomáš Knybel.

V rámci tzv. optimalizace krajských nemocnici moravskoslezské hejtmanství přestěhovalo ortopedii do nemocnice v sousední Karviné.

Lékaři a část sester z oddělení s přesunem nesouhlasili - chtěli přestěhovat do nedalekého Havířova, a to zejména kvůli lepším podmínkám, hlavně operačním sálům. Protože na jejich požadavek kraj nereflektoval, podali výpovědi. Výpovědní lhůta jim skončila právě v pátek.

„Končí tradice, končí všechno, a proto jsme se tady sešli,” poznamenal Knybel k pátečnímu happeningu. „Člověk brečí, ale musí se tomu nějakým způsobem bránit, proto je tam i ten smích,“ dodal k průvodu.

Nejhůře se v Česku žije v Orlové

Domácí

Z původního 56členného týmu ortopedie (11 lékařů, 32 zdravotních sester, 12 ošetřovatelů, 1 dokumentační pracovník) odešlo k 31. lednu 32 lidí (10 lékařů, 18 sester, 3 ošetřovatelé a 1 dokumentační pracovník). Podle vedení kraje ale bude ortopedie v Karviné i tak fungovat zcela normálně. Vedení Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj se prý podařilo stabilizovat personál a má dostatek kvalifikovaných lékařů i sester.

Chtěl jsem, aby zdravotníci stáhli výpovědi... ...Přesto si to nerozmysleli a přesvědčovat je donekonečna nemá smysl.
hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

„Chtěl jsem, aby zdravotníci stáhli výpovědi. Také vedení nemocnice se snažilo všechny přesvědčit, aby zůstali. Slíbil jsem jim, že se osobně zasadím o zkvalitnění operačních sálů, které požadovali, a nabídl pomoc s řešením dlouhodobých vztahových problémů. Přesto si to nerozmysleli a přesvědčovat je donekonečna nemá smysl,“ řekl na adresu zdravotníků, co dali výpověď, hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Dodal, že z pohledu kraje je priorita jasná. „Pro rozvoj karvinské nemocnice a zachování jejích akreditací je nezbytné, aby celá ortopedie zůstala v Karviné,“ vysvětlil.

V Orlové se bouří kvůli rušení nemocničních oddělení

Domácí

Karvinská nemocnice nyní hodlá pro ortopedy vybudovat dva nové operační sály, ty by měly být hotové za rok v březnu. V Orlové bude i nadále v provozu ortopedická ambulance, na tamních operačních sálech budou lékaři od dubna provádět artroskopie nebo menší zákroky. O provoz na obou pracovištích se bude starat tým lékařů z karvinské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám