Hlavní obsah

Oprava Barrandovského mostu začíná. Nejhorší bude prvních deset dní, varuje město

V pondělí začne rekonstrukce nejvytíženější dopravní tepny v Česku, pražského Barrandovského mostu. Řidiči se tak budou muset připravit na několikaměsíční dopravní komplikace. Problémy však budou už i během víkendu ve Strakonické ulici, která bude kvůli bourání nájezdu na most zúžena pouze do jednoho pruhu.

Barrandovský Most před opravouVideo: Novinky

 
Článek

Nejnáročnějších bude podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra v souvislosti s pracemi na Strakonické hned prvních deset dnů.

„Prvních deset dnů bude nejhorších právě z důvodu bourání rampy, protože při něm bude materiál padat na jeden jízdní pruh na Strakonické v místě, kde auta podjíždí Barrandovský most. Nyní je zde jeden pruh pro auta a druhý pro autobusy. A těch prvních deset dní tam bude jeden pruh pro všechny společně,” řekl Scheinherr. Doprava na mostě by tím podle něj neměla být dotčena.

Oprava Barrandovského mostu omezí i rychlost v tunelu Blanka

Domácí

Samotné bourání rampy by mělo začít ve středu, do té doby budou probíhat přípravy. Po tomto kroku již nebude možné se po dobu zhruba 110 dní z této strany Vltavy na Barrandovský most dostat. Příští týden by měli silničáři začít opravovat také mostní římsy.

Scheinherr proto vyzval řidiče, aby během oprav využívali navigace a aplikace, které mají aktuální informace o dopravě. V rámci TSK byl také zřízen dopravní tým, který bude situaci nepřetržitě sledovat.

Odtahová služba v pohotovosti

Kvůli zajištění plynulosti dopravy budou na krajích mostu také připraveny speciálně vyčleněné tři posádky odtahové služby. „Dojezd na most bude v minutách. Zřízení nonstop stanoviště záchranky vzhledem k charakteru dopravy nepředpokládáme,” řekl ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák.

Řidiči budou po dobu oprav muset jezdit po objízdných trasách. Provoz bude částečně omezen i na mostě, kde budou v obou směrech namísto čtyř tři jízdní pruhy. Objížďky povedou zejména po Pražském okruhu, kde byl dočasně otevřen sjezd na Písnici, u Lihovaru vznikla rampa pro otáčení a rozšířena byla kapacita křižovatky u mostu Závodu míru na Zbraslavi.

I přes rozsáhlou rekonstrukci by měly zůstat zachovány všechny linky MHD, které přes Barrandovský most vedou. Pouze linka číslo 125 ze Smíchovského nádraží na Skalku bude rozdělena na X125 ze Smíchova na Háje a na číslo 125, která pojede mezi Skalkou a Háji.

Opozice tepala Hřibova náměstka: Jste zodpovědný za dopravní kolaps

Domácí

Oprava začne v sobotu, kdy silničáři vyznačí dopravní omezení. Těžká technika přijede na místo v neděli a samotná oprava začne v pondělí. Práce jsou rozděleny do několika let. Letos potrvají 110 dní a vyjdou na 594,5 milionu korun. Další etapy jsou naplánovány na roky 2023 a 2024, omezení potrvají shodně 92 dní, a v roce 2025 by opravy měly trvat 82 dní.

Most z roku 1983 je součástí městského okruhu a denně jej přejede na 140 tisíc aut. Od svého vzniku nikdy nebyl opravován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám