Hlavní obsah

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční strany váhají, zda mají navrhnout v Poslanecké sněmovně zrušení nouzového stavu, který v neděli nově na žádost hejtmanů vyhlásila vláda. Rozhodnout by se měly zítra po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Již teď má jako jediná jasno SPD, která shání podpisy pro mimořádnou schůzi sněmovny, na které chce vyvolat hlasování o zrušení stavu nouze.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN ) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

Vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů je podle některých právníků protiústavní, jelikož ho Sněmovna ve čtvrtek neprodloužila. Stejně se vyjádřil i šéf Senátu Miloš Vystrčil, který už chystá i stížnost k Ústavnímu soudu. Kabinet kritiku ale na základě rad svých expertů odmítá.

Chaos na obzoru. Smete-li ÚS nouzový stav, stát bude muset vracet pokuty, upozornil právník

Domácí

Pochybnosti nad tím, zdali je nový stav nouze v souladu s ústavou, vyjádřili pro Novinky i někteří předsedové poslaneckých stran. Jako zákonodárci pak mohou ve Sněmovně vyvolat hlasování o nouzového stavu a zrušit ho.

Šéfové stran mimo SPD však zatím váhají, rozhodnout by mělo jejich úterní jednání s premiérem Babišem.

Rozhodne se v úterý 

„Záleží nám na tom, jak vláda upraví stávající opatření, zda bude mít ambici urychleně přijmout pandemický zákon, připravit podmínky pro rychlejší a bezpečný návrat dětí do škol a skutečně pomoci postiženým živnostníkům i motivovat lidi v karanténě. To jsou klíčové věci, na kterých bude stát naše rozhodnutí,” napsal Novinkám předseda klubu STAN Vít Rakušan.

Kobylí hlavo. Hejtmani čelí kvůli nouzovému stavu výhrůžkám

Domácí

Stav nouze se zatím nechystá napadnout ani ODS, jednat o tom bude klub v úterý. „O situaci bude zítra jednat náš poslanecký klub. Babišova neochota jednat a naslouchat návrhům opozice uvedla zemi do krize. Včerejší dohoda s hejtmany nic nevyřešila a ani nemohla. Prodloužení nouzového stavu je ústavně pochybné,” řekl Novinkám šéf strany Petr Fiala.

Vláda přijala nová opatření. Změní se úřední hodiny nebo pravidla pro knihovny

Domácí

Ke změně přístupu v řešení epidemie vyzývá vládu i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Otevření výdejních okének v knihovnách fakt nestačí. Pokud se vláda neprobere a nezačne epidemii skutečně řešit, tak se z toho nedostaneme ani s nouzovým stavem,” uvedla.

SPD chce mimořádnou schůzi

Jasno zatím nemají o dalším postupu ani komunisté, kteří vládu tolerují. Jak se rozhodnou, by mělo být podle šéfa strany Vojtěcha Filipa také jasné v úterý.

Iniciativy se tak ve Sněmovně chopila SPD. Předseda strany Tomio Okamura již shání podpisy pro mimořádnou schůzi. „Potřebujeme 40 podpisů poslanců, abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu. Podle našeho názoru včerejší rozhodnutí vlády, kdy obešla čtvrteční rozhodnutí sněmovny, je v rozporu s ústavou,” napsal v SMS Okamura Novinkám.

Dohoda vlády a opozice byla na světě, vidle do ní hodila SPD

Domácí

Žádná z opozičních stran přitom ve čtvrtek delší nouzový stav nepodpořila. Vládní koalice hnutí ANO a ČSSD tak hlasovala sama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám