Hlavní obsah

Opozice i ANO odmítají nápad Maláčové regulovat nájmy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta k dostupnému bydlení v Česku by neměla vést přes regulace nájmů, o kterých uvažuje vládní ČSSD v čele s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, ale přes jednoduché stavební řízení a rychlejší bytovou výstavbu. Myslí si to zástupci opozice oslovení Právem. Vstřícně se k úvahám koaličního partnera nestaví ani hnutí ANO.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Regulaci nájmů například po vzoru Berlína, který minulý měsíc výši veškerých nájmů ve městě na pět let zmrazil, by předem nezavrhla KSČM, o kterou se vládní koalice opírá.

ČSSD podle Maláčové hledá recepty na prudké zdražení bytů a vysoké nájmy. Vedle výstavby městských nebo státních nájemních bytů či přísných pravidel pro Airbnb by to mohla podle sociálních demokratů být právě i regulace nájemného.

Maláčová chce vrátit regulované nájemné

Ekonomika

U opozice by ale takový případný návrh tvrdě narazil. Poslanec ODS Vojtěch Munzar je přesvědčen o tom, že regulace by problémy na trhu s bydlením ještě zhoršila. Podle občanských demokratů je řešením jednoduchý stavební zákon a digitalizace.

Ceny šponuje i Airbnb

„S návratem k regulovaným nájmům by se vrátily podobné problémy, jaké s nimi byly v minulosti. Nepřinese to dostatek peněz potřebných pro údržbu a reinvestice do bytového fondu. Hrozí také opětovné černé kšeftování s byty, tedy přenechávání nájemních smluv s výhodnějším nájemným za úplatu. V neposlední řadě to odradí investory a obce od toho, aby ve větší míře financovali výstavbu nových nájemních bytů, protože se jim to prostě nevyplatí. Problém nedostatečné nabídky bytů se tím nijak nevyřeší, naopak se prohloubí,“ uvedl Munzar.

Analýza: Airbnb v Česku je byznys, na který doplácíme všichni

Ekonomika

Stát zakazoval účtovat nájemníkům vyšší než stanovené nájemné už mezi lety 1991 a 2012. „Zavádět znovu regulaci nájemného určitě nechceme, vysoké ceny nájemného řeší zejména rychlejší výstavba bytů, která je dnes pomalá i kvůli extrémně dlouhému stavebnímu řízení. Navrhujeme zrušit daň z nabytí nemovitosti a podporujeme projekty obcí na dostupné bydlení,“ sdělila Právu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Regulaci nájmů by nepodpořili ani Piráti. „Můžeme řešit Airbnb, nějaké zmapování prázdných bytů a co s tím. Ale vracet regulované nájemné ne,“ prohlásila pirátská poslankyně Olga Richterová (piráti).

Ceny nájmů v celé ČR vyletěly v posledních letech o desítky procent, i kvůli tomu, že vlastní byt si už řada lidí nemůže dovolit. V Praze loni bylo průměrné nájemné bez poplatků 335 korun za metr čtvereční, ještě v polovině roku 2016 přitom bylo 264 Kč/m².

Studie: Nájemné v Praze se bude blížit západoevropským metropolím

Ekonomika

Airbnb je podle Richterové jednou z hlavních příčin. „Vymklo se kontrole. Na Praze 1 se byt účtuje přes Airbnb čtyři tisíce až pět tisíc za noc. Tomu se nedá konkurovat běžným měsíčním nájmem. Takže to vyšponovalo neskutečně běžné nájmy. Prostě pak klesl počet dostupných bytů, poněvadž šly turistům,“ konstatovala.

„Ale regulované nájemné není řešením, protože tyto byty by zmizely z běžného trhu s bydlením. Výstavbě státních a městských bytů bychom se nebránili, ale vláda se pouze ohání programem Výstavba, který zvládl jediný projekt v minulém roce. To je úplné nic. Letos mají naplánované, že přes program Výstavba půjde asi 370 milionů,“ kritizovala vládu Richterová.

Proti regulaci nájmů jsou i lidovci. Podle předsedy KDU-­ČSL Mariana Jurečky Maláčová přemýšlí o nejsložitějším způsobu, jak zlevnit bydlení.

Babiš: Hlavně je třeba stavět

„Jednodušší nástroj je změnit parametry daně z nemovitosti, tak aby motivovala majitele nemovitostí, aby byty používali pro vlastní nebo dlouhodobé nájemné bydlení,“ řekl Jurečka.

Dodal, že pro krátkodobé pronájmy typu Airbnb by daň výrazně zvýšil. „Je to efektivnější a jednodušší z hlediska vymahatelnosti a administrativy než uvažovat o znovuzavedení regulovaného nájemného,“ uvedl Jurečka.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek soudí, že regulace situaci vyřešit nemůže, protože je nedostatek bytů. „Jediným řešením je, že obce začnou stavět více bytů, a tak se sníží i komerční nájemné,“ řekl Právu.

Premiér Andrej Babiš reagoval pro Právo na otázku regulace nájmů slovy, že s hnutím ANO o tom politici ČSSD nemluvili. Podle něj proběhly jen dva pokusy na jednání koalice, ale kvůli prázdninám a dovoleným předseda vlády předpokládá, že debata o tom se uskuteční až v březnu.

„Musíme řešit dostupné bydlení, ale je otázka, kdo u nás kupuje byty, jestli to nejsou různí investoři z ciziny, kteří to mají na kšeft. Na to připravujeme daňové opatření. Ale hlavně je třeba stavět. Když se nájemné platí z dávek, tam by se o regulaci uvažovat mělo, ale problematiku musíme probrat globálně,“ dodal.

Regulaci vysokých nájmů obecně odmítá i s ohledem na dřívější zkušenosti také ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová.

Anketa

Je podle vás dobrý nápad znovu zavést regulované nájemné?
Ano
50,6 %
Ne
49,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 753 čtenářů.

Reklama

Související články

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Výrazný růst cen nových bytů z posledních let by měl letos zpomalit. Například u nových bytů v Praze bude podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena...

Výběr článků

Načítám