Hlavní obsah

Onderka má ambice usednout ve vedení Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Sjezd ČSSD, který stranu čeká začátkem března, by mohl zamíchat jmény ve vedení Sněmovny. Roman Onderka, který kandiduje na statutárního místopředsedu soc. dem., by chtěl údajně v křesle vystřídat současného místopředsedu dolní komory Tomáše Hanzela. Novinkám to potvrdily dva zdroje blízké vedení ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Onderka

Článek

Hanzel bude kandidovat na místopředsedu ČSSD, dostal jednu nominaci z Moravskoslezského kraje. Onderka kandiduje na post prvního místopředsedy, má podporu deseti krajů.

Kdyby se stalo, že delegáti Hanzela nezvolí za řadového místopředsedu ČSSD, mohla by se pod ním kvůli tomu rozkývat židle ve vedení Poslanecké sněmovny. „Tady je prostor pro Onderku,“ řekl Novinkám zdroj, který si nepřál být jmenován.

To, kdo je ve vedení Sněmovny, záleží na politické domluvě jednotlivých klubů. Platí pravidlo, že místopředsedou se stane ten, koho navrhne strana, na niž křeslo připadne.

Hamáček: Je to spekulace

Předseda ČSSD Jan Hamáček ale takový scénář odmítá. „Je to spekulace a nesmysl,“ napsal šéf ČSSD Novinkám. Dodal, že s prací Hanzela je spokojen. Onderka na dotaz Novinek nereagoval.

Spekulovalo se také, že by Onderka mohl vystřídat Antonína Staňka na postu ministra kultury, i to Hamáček odmítl.

Sjezd soc. dem. se koná první březnový víkend v Hradci Králové. Jediným adeptem na post předsedy je Hamáček, který dostal nominace od 11 krajů.

Z kandidátů na řadové místopředsedy posbíraly nejvíce nominací nové tváře ČSSD ve vrcholné politice. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je má od osmi krajských organizací, o tři méně pak získal šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Ministr zahraničí se v úterý nechal slyšet, že pokud nebude zvolen místopředsedou ČSSD, je připraven dát post ve vládě k dispozici. „Pokud by mi ČSSD podporu nedala, vnímal bych to, že moje politika nemá u delegátů dostatečnou podporu na to, abych v ní pokračoval dále,“ řekl Petříček. [celá zpráva]

Hanzel něco podobného jako Petříček nezvažuje, prý k tomu nevidí důvod. „Funkce ve vedení Sněmovny je jiný příběh než exekutivní funkce ministra. Zvolila mě Sněmovna a ta mě může odvolat. Vzhledem k tomu, že si své povinnosti plním, tak k tomu nevidím důvod,“ napsal Hanzel v SMS zprávě Novinkám.

Pět řadových místopředsedů

Dodal, že pokud by neúspěšná kandidatura měla znamenat, že se budou dávat k dispozici funkce, tak by nakonec nikdo nekandidoval. „Bez ohledu na výsledek sjezdu budu pořád předseda volebně nejúspěšnějšího kraje,“ podotkl Hanzel, který je od roku 2008 zastupitelem Moravskoslezského kraje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poslanec a primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD)

ČSSD si volí celkem pět řadových místopředsedů. Dvě nominace na post místopředsedy získal ještě hejtman pardubického kraje Martin Netolický. Ten už ale avizoval, že se chce věnovat spíše regionální politice a do vedení soc. dem. kandidovat nebude.

Po jedné nominaci mají ministr kultury Antonín Staněk, již zmiňovaný Hanzel, jihočeský poslanec Ondřej Veselý, Miroslav Mečl z Libereckého kraje a někdejší zpravodajec Miroslav Krejčík. Žádná krajská organizace nenavrhla nynější místopředsedkyni Janu Fialovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám