Hlavní obsah

Petříček by v případě nezvolení místopředsedou ČSSD zvažoval konec ve vládě

Novinky, ren, jas
Aktualizováno

Pokud nebudu zvolen místopředsedou ČSSD, jsem připraven dát post ministra k dispozici. Tento vzkaz vyslal před nadcházejícím sjezdem ČSSD ministr zahraničí Tomáš Petříček. V případě svého zvolení chce naopak důrazněji prosazovat programová východiska ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Sám bych zvažoval, jestli budu setrvávat na pozici ministra. Pokud by mi ČSSD podporu nedala, vnímal bych to, že moje politika nemá u delegátů dostatečnou podporu na to, abych v ní pokračoval dále,” uvedl ministr po úterní snídani s novináři.

Petříček patří spolu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou k nejviditelnějším představitelům ČSSD. Styl politiky, který prosazují, budou chtít proto oba potvrdit mandátem od delegátů sjezdu, který se bude konat 1. a 2. března v Hradci Králové.

Ani jeden z nich není v současné době členem vedení strany. ČSSD by podle Petříčka měla být ve vládě s ANO více důraznější a on je připraven se o to v případě zvolení do místopředsednického křesla zasadit.

„Čeká nás celá řada úkolů a myslím, že bychom měli být razantnější při prosazovaní programu a politických priorit. Ve vládě bychom měli být víc vidět,” doplnil Petříček.

KSČM nesmí ovlivňovat zahr. politiku

Zopakoval také, že ČSSD by se neměla nechat ovlivňovat komunisty, kteří vládu tolerují a kteří dlouhodobě Petříčka na postu ministra kritizují.

„Toleranční patent s KSČM podepsalo hnutí ANO, ne ČSSD. V některých oblastech s KSČM nacházíme programový průnik, nicméně v celé řadě oblastí se velmi lišíme a já jsem opakovaně říkal, že pokud by komunisté měli ovlivňovat naši zahraniční politiku, tak by ČSSD měla zvážit setrvání ve vládě,” řekl v úterý Petříček.

Ministr v poslední době čelí kritice od komunistů a výhradami vůči němu se netají ani prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Toho, že by právě jeho hlas měl na sjezdu, kde Zeman vystoupí, nějakou výraznější váhu, se ale nebojí. Na kritiku z jeho strany je však připraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám