Hlavní obsah

ON-LINE: Razie byla "přestřelená", říká Klaus. Politici si stěžují na nedostatek informací

Aktualizováno

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v noci na čtvrtek zahájili rozsáhlou akci. Zasahovali na Úřadu vlády či ministerstvu obrany. Podle exprezidenta Klause byl noční zásah přestřelený. Politici si stěžují, že policie jim ani občanům neposkytla téměř žádné informace.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen ÚOOZ

Článek

22:58 - Policisté a žalobci na pátek připravují brífink, kde zásahy a zatčení vysvětlí. Kdy přesně bude, závisí na tom, kdy skončí noční výslechy. On-line reportáž Novinek.cz končí, děkujeme za pozornost.

21:06 - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začali v souvislosti s razií na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších úřadech předávat první obvinění. Řekl to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podle něho policisté stíhají zadržené kvůli zneužití pravomoci a dalším trestným činům.

21:01 - Bývalý prezident Václav Klaus se večer vyjádřil k zásahu ÚOOZ. Řekl, že podle něj bylo provedení „přestřelené“.

„Zásadně odmítám, aby se věci, které se dají řešit za bílého dne a bez kukel, se řešily o půlnoci a s kuklami. To je trochu hra a ta se mi z principu nelíbí, aniž mám sebemenší konkrétní informaci, o co jde. Ti lidé, kteří byli zadrženi, nikdo z nich nebyl na útěku, nikdo z nich se neskrýval před světem a já nechápu, proč kolem toho dělat takový tyátr," řekl Klaus před čtvrtečním dnešním zahájením festivalu Smetanova Litomyšl.

20:54 - Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan řekl, že dozorování kauzy bylo ostravské pobočce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci přiděleno Nejvyšším státním zastupitelstvím. Uvedl to server Lidovky.cz.

Ivo Ištvan tak nepřímo odmítl kritiku premiéra Nečase, který v souvislosti se zásahem ÚOOZ a s dozorováním Vrchního státního zastupitelství v Olomouci mluvil o účelových změnách jednotlivých typů státních zastupitelství, které byly kdysi právem kritizovány v kauze (někdejšího vicepremiéra) Jiřího Čunka.

20:43 - Bezpečnostní rada státu, kterou na sedmou večer svolal premiér Petr Nečas, podle zdroje ČTK jednala o současné situaci zhruba hodinu. Výsledek jednání ale zdroj nesdělil s odkazem na ochranu utajovaných informací.

20:05 - Celé grémium ODS stojí za premiérem Petrem Nečasem. Ve vysílání ČT24 to řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Dodala, že její strana bude podporovat vyšetřování policie, stále ale nemá žádné informace, které by objasnily zásahy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se svými spolustraníky na tiskové konferenci požadoval rezignaci premiéra Petra Nečase.

19:14 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že podporuje nezávislé vyšetřování kauz. ČR podle něj nemůže mít v čele premiéra, jehož nejbližší okolí je podezřelé z napojení na mafiánské struktury. ČSSD žádá okamžitou demisi vlády a udělá všechno pro to, aby Nečasova vláda co nejdříve skončila. [celá zpráva]

19:05 - První místopředseda ODS Martin Kuba po jednání grémia ODS řekl, že strana stále nemá žádné informace k dnešnímu zatýkání. "Jsme přesvědčeni, že situace je skutečně velmi vážná a jsme připraveni přijmout zodpovědnost, ale v tuto chvíli nemáme relevantní informace," poznamenal.

18:46 - Šéf TOP 09 Schwarzenberg i první místopředseda strany Kalousek podpořili premiéra Nečase. Oba zdůraznili, že je podle nich potřeba počkat na další informace o vyšetřování. [celá zpráva]

18:19 - Podle Věcí veřejných premiér Petr Nečas nevnímá vážnost situace a poškozuje občany i renomé státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas na mimořádném brífinku na Úřadu vlády.

18:05 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že nemá informace, co konkrétně by se na Bezpečnostní radě státu mohlo řešit.

17:53 - Premiér Petr Nečas svolal na sedmou hodinu mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu. [celá zpráva]

17:21 - Rakouští policisté, kteří zasahovali u vily podnikatele Ivo Rittiga, poskytli českým kolegům speciálně vycvičené psy na hledání peněz. Šlo jen o technickou pomoc a případ nemá žádnou vazbu na Rakousko. [celá zpráva]

16:58 - Premiér Petr Nečas vystoupil a oznámil, že o rezignaci neuvažuje. Ničeho se prý nedopustil. [celá zpráva]

Vyjádření premiéra Petra NečaseVideo: Novinky

Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle něj souvisí s kontakty s Vojenským zpravodajstvím a odstoupením bývalých poslanců ze Sněmovny.

16:19 - Na ministerstvu obrany měli být podle informací Práva zadrženi dva lidé. Jedním z nich je ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, nástupce také již zadrženého Ondreje Páleníka.

16:10 - Premiér Petr Nečas (ODS) se k situaci vyjádří v 16.45  na Úřadu vlády. Uvedl to tiskový odbor.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták o zásahu jednotky v Praze a dalších místech v ČR Video: Novinky

16:02 - Místopředseda ODS Martin Kuba uvedl, že se urychleně musí sejít grémium strany.

15:53 - Mezi zadrženými v nynější rozsáhlé policejní akci je také vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Uvedla to ČTK.

15:38 - Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták k probíhající akci uvedl, že veškeré kroky policie dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Akce podle něj začala ve středu večer a stále probíhá. Policisté ji připravovali řadu měsíců.

Hanták potvrdil zadržení několika osob i zásah v budově Úřadu vlády. Akce probíhá v hlavním městě, ve Středočeském kraji a na východě Čech.

15:22 - Bývalí poslanci, které ve čtvrtek zadržela policie, čelí podezření z pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti, úplatkářství, přijetí úplatku a zneužívání pravomoci úřední osoby. Obviněni zatím nebyli. [celá zpráva]

„Prozatím nevím, co mám hájit, protože skutek nebyl vymezen,“ řekl Právu obhájce Petra Tluchoře (ODS) Marek Nespala. Zastupovat má i bývalého náměstka ministra zemědělství Marka Šnajdra (ODS), který je momentálně v zahraničí. Tluchoř je podezřelý z korupce v souvislosti s odstoupením z funkce poslance.

15:12 - Prezident Miloš Zeman, který je na summitu hlav státu v Bratislavě, uvedl, že coby prognostik musí být "připraven na všechny eventuality". Reagoval tak na dotaz ohledně možného konce vlády.

S poukazem na páteční plánovaná jednání dodal, že ze zkušenosti nevěří mediálním informacím a dá přednost schůzce s aktéry. [celá zpráva]

14:45 - Policie se podle zdroje, který si nepřál být jmenován, zajímala v Lesech ČR například o podklady k vyhotovení etického kodexu firmy. Třicetistránkový dokument pro státní podnik vypracovala shodou okolností poradenská společnost Rittig and Partners, a to za více než 1,5 miliónu korun.

14:41 - Vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (TOP 09) nevylučuje, že kvůli současným raziím policie by mohla padnout vláda.

„Nevylučoval bych to, když na tom všem něco bude, protože lepší hrůzný konec než hrůza bez konce,“ řekl Právu. [celá zpráva]

Vyjádření ministerstva obranyVideo: Novinky

14:27 - Podle exprimátora Pavla Béma (ODS) magistrát nikdy žádné smlouvy s Janouškem neuzavřel. "Neexistuje tedy kontrakt, který by policie mohla požadovat, a tím pádem ani získat," sdělil Bém.

Město pravděpodobně nemělo smlouvy přímo s Janouškem, ale pouze s firmami, na které mohl být lobbista napojen.

14:13 - Oproti dopolednímu vyjádření mluvčího státního podniku Lesy České republiky Zbyňka Boublíka, že policie budovu ředitelství LČR v Hradci Králové nenavštívila, se zřejmě situace změnila. Mluvčí však odmítá, že by se jednalo přímo o razii.

„Lesy ČR jsou aktuálně v kontaktu s Policií ČR a poskytují jí veškerou potřebnou součinnost. Bližší informace nejsou Lesy ČR oprávněny poskytnout,“ omezil se pouze na strohé vyjádření Boublík s tím, že je nutné se obrátit na příslušné tiskové útvary Policie.

„Provoz budovy ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové je naprosto standardní, bez jakýchkoli omezení, funguje běžný pracovní režim,“ dodal Boublík.

13:45 - Podle informací Práva policie zasahuje i v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí v Praze. Zabavuje v bezpečnostních schránkách peníze, zlato i dokumenty.

13:22 - Prezident Miloš Zeman pozval v pátek na Hrad i ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.  Informovala o tom mluvčí Hana Burianová.

13:13 - „Jediným řešením jsou rychlé předčasné volby,“ uvedl ve vysílání České televize předseda Senátu Milan Štěch. "Rozhodující slovo by měl mít prezident," dodal Štěch s tím, že nezbytná je i dohoda stran.

13:01 - Policie si při zásahu na pražském magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Romanem Janouškem. Žádala také doklady k asi dvěma desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

12:57 - "Situace se zatím jeví jako mimořádně závažná, nicméně informace jsou pouze zprostředkované. Očekávám, že v nejbližší době poskytne podrobnější informace dozorující vrchní státní zastupitelství. Tak jako všichni očekávám i já vyjádření předsedy vlády. Poté se teprve budeme moci k věci blíže vyjádřit či zaujmout stanovisko," uvedla k situaci vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

12:41 - "Věřím, že odvážný krok olomouckých státních zástupců je promyšlená a dobře podložená akce. Vzhledem k tomu, že mezi podezřelými je také šéfka Nečasova kabinetu a řada bývalých vrcholných představitelů ODS, není jiné cesty než zahájit debatu o předčasných volbách," míní předseda Strany zelených Ondřej Liška.

12:36 - Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na základě telefonického rozhovoru s předsedou vlády Petrem Nečasem informovala, že jednání poslanců bude pokračovat v pátek 14. června 2013 od 9.00 hodin.

"S touto informací bylo na Politickém grémiu PS PČR seznámeno vedení Poslanecké sněmovny a představitelé všech poslaneckých klubů. S tímto postupem vyjádřili zástupci všech poslaneckých klubů svůj souhlas," doplnila.

12:30 - Podle některých informací měla policejní razie probíhat také na ředitelství státního podniku Lesy České republiky v Hradci Králové. Mluvčí společnosti Zbyněk Boublík to však odmítl.

„Tady je naprostý klid. Prošel jsem celou budovu, běžný provoz, nikdo o ničem neví, že by tu byla policie. I ten zásah z počátku roku, který byl komorní proti zásahům v jiných institucích, tak přijeli policisté ve stříbrných octaviích, ale dnes ani to ne. V tuto chvíli nemohu tu informaci potvrdit,“ řekl Právu před polednem Boublík.

12:26 - Podle informací Práva jsou zadržení vyslýcháni v pražské Kongresové ulici, kde sídlí pražská policie. Jako první už v noci předvedli šéfku Nečasova kabinetu Janu Nagyovou. Údajně ale nebyla zadržena na Úřadu vlády.

12:21 -  "Prezident republiky Miloš Zeman nebude v tuto chvíli žádným způsobem komentovat neoficiální a nepodložené informace týkající se situace na Úřadu vlády České republiky," informovala mluvčí Hradu Hana Burianová

V pátek se podle ní setká s policejním prezidentem, premiérem a předsedou ČSSD, "se kterými celou situaci prodiskutuje", jak dodala.

12:17 - Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) označil stav současné vlády v souvislosti s rozsáhlou akcí ÚOOZ za ostudu evropského kalibru a současně informoval, že kvůli tomu dnes na 18. hodinu svolává předseda ČSSD mimořádné grémium strany.

Pokud se prokážou obvinění, která se nyní objevují, pak se jedná o největší ostudu České republiky v novodobých dějinách a za zvlášť ostudnou považuji skutečnost, že se do této chvíle nikde nenašel premiér vlády, který by alespoň částečně mohl objasnit situaci,“ uvedl Hašek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Odbor městského investora na pražské radnici

12:14 - Mluvčí pražského magistrátu Iva Vojtková potvrdila, že policisté požádali o vydání dokumentů v trestní věci."To jim poskytneme," řekla mluvčí.

O jakou věc se jedná, nevěděla. Odbor městského investora zastupuje Prahu při všech velkých stavebních akcích, například budování tunelu Blanka či protipovodňových zábran.

Podle informací Práva se zásah netýká současného vedení města.

12:02 - Úřad vlády popřel, že by byl premiér Petr Nečas hospitalizován.

12:00 - Policie zasahuje na odboru městského investora pražské radnice. Vyžádala si dokumenty. Mluvčí magistrátu Iva Vojtková řekla, že úřad s policií spolupracuje.

11:59 - Policejní razie na Úřadu vlády i jinde špičky ODS zřejmě zaskočila. Grémium strany (s výjimkou místopředsedů Miroslavy Němcové a Tomáše Chalupy) s novináři nekomunikuje, údajně se zatím nesešlo. Nikdo také neví, kde se nachází premiér a předseda Petr Nečas.

„Jsme všichni rozmístění po republice, já jsem teď měl akci na Plzeňsku a vracím se do Prahy,“ řekl Právu místopředseda ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Odmítl ale upřesnit, jestli se grémium ODS v následujících hodinách sejde. „Komunikaci nechte na nás, ale určitě se tou věcí musíme zabývat. Je to pro nás blesk z čistého nebe,“ řekl Chalupa, který o Nečasovi prý žádné informace nemá. Ostatní lídři ODS buď vytípávají telefony, nebo jsou nedostupní.

Sněmovna dopoledne přerušila jednání a vyžádala si přítomnost premiéra. [celá zpráva]

Komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo i na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech. Zadrženo je několik lidí včetně bývalých poslanců či šéfky premiérova kabinetu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám