Hlavní obsah

Chceme Nečasovu demisi a předčasné volby, volá ČSSD

• Aktualizováno
Novinky, jov

Sociální demokracie v souvislosti se zatýkáním politiků a státních úředníků včetně šéfky kabinetu předsedy vlády žádá okamžitou demisi premiéra Petra Nečase a odchod celé vlády. Následovat by měla dohoda o rozpuštění Sněmovny a uspořádání předčasných voleb v co nejkratším termínu. Řekl to ve čtvrtek večer předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, místopředseda Lubomír Zaorálek a předseda strany Bohuslav Sobotka vyzvali premiéra Petra Nečase k rezignaci.

Článek

Podle šéfa soc. dem. je kauza zasahující do okolí premiéra zcela mimořádnou a skandální událostí, která dosud v historii země nenastala. „ČR nemůže mít v čele premiéra, jehož nejbližší okolí je podezřelé z napojení na mafiánské struktury. Ve vládě nemůže být politická strana, která je opakovaně a intenzivně spojována prostřednictvím policejního vyšetřování s organizovaným zločinem. Tímto skandálem ztratila účast Petra Nečase a ODS ve vládě jakoukoliv legitimitu,“ řekl Sobotka.

Ve čtvrtek byla zadržena šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová a zřejmě také šéf Úřadu vlády Lubomír Poul.

„ČSSD žádá okamžitou demisi předsedy vlády, která povede v souladu s ústavou k odchodu celé pravicové vlády ODS a TOP 09. ČSSD udělá všechno proto, aby Nečasova vláda co nejdříve ve funkci skončila,“ uvedl Sobotka po jednání nejužšího vedení své strany, politického grémia.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) se svými spolustraníky na tiskové konferenci vyzval premiéra Petra Nečase k demisi.

Během pátku předseda soc. dem. spustí vyjednávání s lídry parlamentních stran o dohodě na rozpuštění Sněmovny. K tomuto kroku je třeba ústavní většina 120 hlasů ze dvou set.

Ve hře je i vyslovení nedůvěry

„Za jediné demokratické a odpovědné řešení současné politické krize, vyvolané kriminálními problémy ODS, pokládá ČSSD dohodu parlamentních stran na rozpuštění Poslanecké sněmovny a uspořádání nových voleb v co nejkratším termínu. V tomto smyslu zahájí ČSSD neprodleně konzultace se všemi parlamentními stranami a také prezidentem republiky,“ prohlásil Sobotka.

Pokud premiér Nečas neodstoupí, soc. dem. podle svého předsedy zváží „neprodleně všechny další ústavní kroky“. Ve hře je tak pokus vyslovit vládě nedůvěru.

Nečas rezignovat odmítl. On sám prý nic neudělal a nemá ani informace, že se něčeho nekalého dopustili jeho spolupracovníci. Policie zatím razii nevysvětlila. [celá zpráva]

O předčasných volbách hovořil ve čtvrtek i šéf KSČM Vojtěch Filip. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik prohlásil, že jeho strana je připravena se připojit k hlasování o nedůvěře.

Anketa

Měl by premiér Petr Nečas rezignovat?
ano, v každém případě
76,1 %
podle toho, jaké dá policie vysvětlení razií
7,2 %
ne, pokud sám není z ničeho podezřelý
16,7 %
Celkem hlasovalo 37037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám