Hlavní obsah

Premiér svolal Bezpečnostní radu státu

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) svolal Bezpečnostní radu státu (BRS). Začala jednat po sedmé hodině večer. Podle oficiálně nepotvrzených informací se zabývá také situací kolem zásahů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Členy BRS jsou premiér, ministři obrany a vnitra, ministr zdravotnictví, předseda Správy státních hmotných rezerv, což je zadržený Ondrej Páleník.

Foto: Petr Josek, Reuters

Premiér Petr Nečas

Článek

Předseda vlády v minulosti kritizoval policejní vyšetřování slovy: „O tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků.“

Bezpečnostní radu premiér svolal kvůli aktuální mimořádné situaci. Kromě Páleníka byl podle informací Práva zatčen i šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, bývalí poslanci Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, šéf Úřadu vlády Lubomír Poul a také šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová.

Kromě Páleníka je Poul stálým členem Bezpečnostní rady. Nečas je jejím předsedou, místopředsedou je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Členy jsou ministři osmi resortů a také guvernér České národní banky.

Šéf české diplomacie Schwarzenberg řekl, že předpokládá, že rada je svolána kvůli aktuální situaci, a nemá představu, co konkrétně bude náplní. Totéž řekla v České televizi i další členka BRS Karolína Peake (LIDEM).

Anketa

Měl by premiér Petr Nečas rezignovat?
ano, v každém případě
76,1 %
podle toho, jaké dá policie vysvětlení razií
7,2 %
ne, pokud sám není z ničeho podezřelý
16,7 %
Celkem hlasovalo 37037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám