Hlavní obsah

Zatýkání v okolí premiéra: pravá ruka Nagyová či exposlanci Tluchoř a Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozjeli v noci na čtvrtek rozsáhlou akci, při níž podle informací Práva zadrželi několik lidí. Zásah se týká i premiéra Petra Nečase (ODS). Součást akce probíhala i na Úřadu vlády ČR.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo, ČTK a ods.cz

Nahoře zleva: Petr Tluchoř, Roman Boček, Jana Nagyová. Zleva dole: Ivan Fuksa, Ondrej Páleník.

Článek

Podle informací České televize byli zadrženi bývalí poslanci Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Informaci ČT o zadržení šéfa budějovického Budvaru Jiřího Bočka popřel mluvčí společnosti Petr Samec. Zadržen byl totiž bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček.

Podle serveru iDnes.cz jsou mezi zadrženými i exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová.

Policie zasahovala rovněž v pražské Vodičkově ulici v Galerii Myšák, kde má kancelář lobbista Roman Janoušek.

Razie na ministerstvu obrany

Zásah probíhá rovněž na ministerstvu obrany. „Mohu potvrdit, že v budově ministerstva obrany zasahuje policie,“ uvedla šéfka odboru komunikace resortu Mira Třebická. Policisté podle ní přijeli sedmi vozy.

„Mohu potvrdit, že v současné době provádíme realizaci, a to pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V současnosti však nemůžeme poskytnout žádné informace,“ řekl Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

K případu se odmítl vyjádřit i sám vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, podle zjištění redakce se ale vrchní žalobci chystají společně s policií v tuto chvíli na výslechy.

Kubice: Na vládě byli dva státní zástupci

Podle ministra vnitra Jana Kubiceho byl zásah na Úřadu vlády „návštěvou dvou státních zástupců a ředitele ÚOOZ za účelem trestního řízení“. Bližší informace kromě toho, že věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, nedodal. Kubice to uvedl ve Sněmovně na žádost šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

Poslanci následně schůzi přerušili do doby, než se dostaví premiér.

Podle informací přímo z Úřadu vlády odcházeli tamní pracovníci z budovy krátce po půlnoci a v tu chvíli se ještě nic ve Strakově akademii nedělo. Bližší informace z úřadu zatím nejsou.

Mluvčí vlády Jan Hrubeš zásah v budově úřadu rovněž nepotvrdil. Jakmile bude mít k dispozici více informací, úřad se vyjádří.

KDO JSOU ZADRŽENÍ
Ivan Fuksa (49)
Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, později absolvoval postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 1990 se angažoval v komunální politice v Příbrami, byl členem zastupitelstva a místostarostou. V letech 2002 až 2006 stál v čele příbramské radnice. Od ledna 2007 do května 2010 zastával funkci prvního náměstka ministrů financí Miroslava Kalouska (nyní TOP 09) a nestraníka Eduarda Janoty. Krátce po zvolení do Sněmovny v květnu 2010 byl jmenován ministrem zemědělství, kterým byl do října 2011.
V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že důvodem jeho odchodu z vlády byla Fuksova příslušnost k protinečasovské opozici v ODS kolem Petra Tluchoře. Fuksa patřil mezi poslance, kteří se loni postavili vládnímu daňovému balíčku, nakonec rezignoval na poslanecký mandát. Loni v listopadu překvapivě kandidoval na kongresu ODS na předsedu strany proti premiéru Nečasovi; získal hlasy téměř třetiny delegátů. V lednu zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu. I vládní politici později uváděli, že post v Aeroholdingu byl pro Fuksu odměnou za to, že odchodem ze Sněmovny umožnil existenci vlády.
Jana Nagyová (48)
Původní profesí účetní se kolem politiky pohybuje od roku 1996, kdy se stala sekretářkou v karlovarské krajském sdružení ODS. Od listopadu 1996 působila osm let jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka, působila zároveň jako oblastní manažerka občanských demokratů v Karlových Varech. Před osmi lety přesídlila do Prahy, kde se stala provozní šéfkou v hlavní kanceláři ODS. Po volbách v roce 2006 si jí tehdejší místopředseda strany Petr Nečas vzal s sebou na ministerstvo práce, kde vedla jeho kancelář.
Do stejné funkce, ovšem na úřadu vlády, zamířila po půlročním intermezzu na ministerstvu obrany Nagyová poté, co se Nečas stal v létě 2010 premiérem. Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích, podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR. Letos v lednu vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Kvůli zveřejnění je stíhám mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.
Ondrej Páleník (48)
Původně kariérní voják narozený na Slovensku strávil většinu své aktivní služby u výsadkářů v Prostějově. Jako velitel čety se zúčastnil už zahraniční mise během první války v Perském zálivu, v letech 2004 až 2006 českému kontingentu v Afghánistánu. Má za sebou působení ve spojeneckém štábu v Belgii a od roku 2002 vedl pět let elitní 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. V roce 2007 se stal šéfem Vojenského zpravodajství a v čele armádní rozvědky vydržel více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele této tajné služby v novodobé historii.
Loni Nečasova vláda Páleníka z čela Vojenského zpravodajství odvolala, média spekulovala o tom, že jedním z důvodů byl Páleníkův blízký vztah k exministrovi obrany Martinu Bartákovi, který čelí podezření kvůli podezřelým vojenským zakázkám. V listopadu pak zamířil Ondrej Páleník do čela Správy státních hmotných rezerv. Letos se jeho jméno objevilo i mezi možnými kandidáty na ministra obrany.
Petr Tluchoř (45)
Vystudovaný právník je členem ODS od roku 1996, v letech 1999 až 2006 působil v komunální politice v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Ve Sněmovně zasedl jako náhradník v roce 2004, od září 2006 řídil poslanecký klub ODS. Jako poslanec se v roce 2010 stal členem správní rady VZP. V květnu 2011 Tluchoř neobhájil funkci předsedy klubu, kterým se tehdy stal Zbyněk Stanjura. Tluchoře před volbou kritizoval premiér a předseda ODS Petr Nečas a vyzval ho, aby nekandidoval.
Na jaře 2011 jej Věci veřejné obvinily z toho, že pomáhal připravovat puč uvnitř jejich strany, což odmítl. Loni se profiloval jako jeden z hlavních vnitrostranických kritiků premiéra Nečase. Na poslanecký mandát rezignoval Tluchoř loni v listopadu podobně jako Fuksa kvůli nesouhlasu s vládním daňovým balíčkem. Po odchodu ze Sněmovny se v médiích objevily spekulace o tom, že Tluchoř zamíří do některé státní či polostátní firmy, nejspíše společnosti ČEZ, to ale on sám odmítl. Začátkem roku řekl ČTK, že pracuje jako konzultant.

Reklama

Výběr článků

Načítám