Hlavní obsah

ON-LINE: Číslo R vystřelilo nejvýše od začátku ledna

– Praha • Aktualizováno

Nově nakažených koronavirem bylo v sobotu v Česku 159 lidí, což je o 35 více než minulý týden. Reprodukční číslo R, které ukazuje výpočet, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní případ, je nově 1,35. Je to nejvíce od letošního 3. ledna.

Článek

10:45 - Laboratoře v sobotu otestovaly téměř 64 500 lidí, přesnějších PCR testů bylo zhruba o 14 tisíc víc než antigenních. Před týdnem eviduje ministerstvo zdravotnictví dohromady přes 77 tisíc testů. U nejčastěji prováděných testů - preventivních - se podíl pozitivních v poslední době pohybuje kolem 0,1 procenta.

Téměř 1,7 procenta byla v sobotu pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl pozitivních 0,4 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

10:22 - Na Slovensku zaznamenali 25 nových případů nákazy koronavirem, nikdo nezemřel. V nemocnicích je 61 pacientů s covidem, z toho osm na JIP a devět na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 391 918 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 519 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 130 542 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 1 768 360 osob.

Austrálie má letos první úmrtí na covid. Prodlužuje tvrdá opatření

Zahraniční

9:29 - V uplynulých sedmi dnech připadá nyní v Česku na 100 tisíc obyvatel zhruba 12 nakažených, stejně jako předchozí den, před týdnem bylo takzvané incidenční číslo devět. Nejhorší situace je dál v Praze s 36 případy, následuje Plzeňský kraj s 27. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel.

8:52 - V Česku pokračuje nárůst nakažených v mezitýdenním srovnání. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale klesl. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní eviduje 25, z toho tři ve vážném stavu. V pátek bylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem podle aktualizovaných údajů na webu 36, minulou sobotu 27. Za posledních šest dní statistiky dosud neregistrují žádné úmrtí s covidem, v předchozích dnech jen sporadicky.

Nakazila se alfou i betou současně. Po nákaze oběma variantami covidu Belgičanka zemřela

Zahraniční

8:20 - Belgičtí lékaři informovali o případu 90leté ženy, která v březnu zemřela v souvislosti s covidem-19 a u níž testy následně potvrdily nákazu dvěma novými variantami koronaviru současně. Podle vědců jde zřejmě o první doložený případ dvojité nákazy, který ale podle jejich názoru nebude ojedinělý, píše server stanice BBC.

8:07 - Reprodukční číslo R, které ukazuje výpočet, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní případ, je nově 1,35. Je to nejvíce od letošního 3. ledna.

7:45 - Nově nakažených koronavirem bylo v sobotu v Česku 159 lidí, což je o 35 více než minulý týden.

7:00 - Asi 130 Italů musí strávit dvoutýdenní karanténu na Maltě, protože 50 z nich se nakazilo koronavirem. Ti zbývající přišli s infikovanými do styku. Informovala o tom informovala agentura APA s odvoláním na italské velvyslanectví na Maltě. Italské úřady se marně snažily přesvědčit maltskou vládu, aby ty s negativním testem nechala odjet.

Malta od příští středy výrazně zpřísňuje pravidla pro cestování. Přes své hranice bude vpouštět pouze turisty plně očkované proti covidu-19.

Vojtěch si chce kvůli šíření nákazy mezi mladými posvítit na kluby

Domácí

6:57 - Evropská unie splnila svůj slib a doručila do členských států dostatek vakcín proti covidu-19 na naočkování 70 procent tamní dospělé populace. V sobotním prohlášení to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že boj s pandemií covidu-19 nadále pokračuje a je nyní na jednotlivých členských státech, aby co nejrychleji naočkovaly svoje obyvatelstvo.

6:54 - Austrálie zaznamenala první úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku letošního roku. Oznámila to premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová. Tento stát také zaznamenal další nejvyšší číslo nových případů nákazy koronavirem. Za předchozích 24 hodin jich bylo 77. Podle premiérky je tak pravděpodobné, že bude prodloužena uzávěra hlavního města tohoto státu Sydney.

6:51 - Počet nových případů koronaviru klesl v Brazílii v sobotu na nejnižší úroveň od poloviny dubna. Informovala o tom agentura EFE. Klesá také počet úmrtí, v zemi ale stále umírá přes tisíc nakažených lidí denně. Brazílie je po Spojených státech druhou zemí na světě s nejvyšším počtem úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

V restauracích padají domluvy, ale i pokuty

Domácí

6:48 - Vietnam dostal dva miliony dávek proticovidové vakcíny Moderna darované americkou vládou, oznámilo velvyslanectví USA v Hanoji. Vietnam, který má více než 97 milionů obyvatel, se v poslední době potýká s rekordními nárůsty nakažených covidem-19.

6:45 - V mnoho italských městech budou muset fotbaloví fanoušci sledovat finále mistrovství Evropy buď doma nebo v barech. Milán, Turín a další významná italská města totiž zrušily obvyklé promítání zápasu na náměstích. Za rozhodnutím stojí obavy ze šíření koronaviru.

Opatrnější přístup zvolil také Řím. Hlavní město sice povolí fandění v ulicí, největší obrazovku u Olympijského stadionu ale zrušilo. V Janově, Bologni a řadě dalších měst radnice vyjdou fotbalové vášni vstříc a velké plátno na náměstí postaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám