Hlavní obsah

Vojtěch si chce kvůli šíření nákazy mezi mladými posvítit na kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se chce v souvislosti s šířením koronaviru mezi mladými zaměřit na kontroly dodržování koronavirových opatření v klubech, uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Aktuálně se epidemie nejhůře vyvíjí v Praze, středních Čechách a Plzeňském kraji. Statistici upozorňují, že k šíření nákazy nyní přispívají hlavně mladí lidé. Podle Vojtěcha jde primárně o lidi kolem 16 až 20 let.

„Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny. Samozřejmě se takhle nákaza šíří, měli jsme i nákazy v pražských klubech. Řekl jsem paní hlavní hygieničce (Pavle Svrčinové), aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost, že musí mít certifikáty. Teď nedávno byl případ v Nizozemsku, kde byla nákaza v takovém klubu,“ uvedl Vojtěch.

Británie hlásí nejvyšší přírůstek nakažených od ledna, přibývá i hospitalizací

Zahraniční

Nizozemská vláda kvůli prudce rostoucímu počtu nakažených koronavirem hlavně mezi mladými lidmi od soboty opět zavřela diskotéky a noční kluby, bary mohou být otevřené maximálně do půlnoci.

Naopak ve Francii se po 16 měsících koronavirové pauzy noční kluby i přes nedobrá čísla a šíření mutace delta otevírají, i když vláda předem varuje, že je v případě většího zhoršení epidemické situace zase zavře.

Tak tomu bylo třeba v Katalánsku, kde noční kluby otevřely 21. června, ale nedávno musely kvůli nepříznivému epidemickému vývoji zase zavřít.

Česko od pátku zpřísnilo některá opatření. Týká se to i podmínek, za nichž lidé mohou navštívit restaurace či kluby.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pátku mění

Domácí

Přestože v Česku čísla rostou, neprojevuje se to zatím v hospitalizacích. Třeba epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula v pátek v České televizi upozornil, že to ještě může přijít.

„Dostáváme se už nad 200 (případů za den) a tady bude latence nějakých cca 10 dnů, až se to začne projevovat v nemocnicích, také z tohoto důvodu se nemůžeme nechat uchlácholit,“ řekl. Upozornil při tom, že část starší populace, pro niž je covid rizikovější, stále není naočkovaná.

„Situaci sledujeme a uvidíme, jak s ní zamíchá delta mutace,“ poznamenal k tomu Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám