Hlavní obsah

Omezte kontakty, přidejte rozum, prosí ředitelé královéhradeckých nemocnic

Právo, Ludmila Žlábková

Situace v nemocnicích Královéhradeckého kraje je kritická. Kapacity i nasazení personálu jsou na hraně možností, noví covidoví pacienti stále přibývají. Bezvýchodná situace dohnala ředitele všech pěti krajských a jedné fakultní nemocnice, aby se společně s ředitelem krajské záchranky obrátili na veřejnost.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z covidové JIP ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze

Článek

„Víme, že už těch nejrůznějších restrikcí a omezení máme všichni dost a už se nemůžeme dočkat návratu k normálnímu životu. Zatím to ale není možné. Prosíme a žádáme Vás, omezte cestování a setkávání větších skupin, a to i rodinných, na naprosto nezbytnou míru,“ prosí ředitelé.

Armáda zůstane v nemocnicích, ač Hamáček sveřepě tvrdil opak

Domácí

Současně vyzývají k důslednému nošení roušek či respirátorů, dodržování rozestupů a nenavštěvování akcí, především těch, kde padají zábrany a infekce se díky tomu šíří snadněji.

Připojte rozum

„K propagovaným třem R (roušky, ruce, rozestupy) přidejte to nejdůležitější R, tedy rozum,“ apelují ředitelé.

„Máme v nemocnicích 300 lůžek na JIP pro jakoukoliv péči, tedy i pro infarkty, dopravní nehody a podobně. V současné chvíli nám jich zbývá volných 48. Za poslední týden v kraji přibylo 5594 covid pozitivních, nemocnice jsou na hraně kapacit. Zároveň jsme dostali informaci, že již jiné kraje nebudou moci přijímat naše pacienty. Situaci zhoršuje šíření britské mutace, která se potvrdila u 60 procent zkoumaných vzorků,“ nastínil aktuální stav v Královéhradeckém kraji hejtman Martin Červíček (ODS) s tím, že aktuálně bylo v pondělí dopoledne na východě Čech 625 hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Zhruba 130 jich potřebovalo intenzivní péči.

Babiš: Virus mutuje a je to zabiják. Chraňte se

Domácí

Jak se ředitelé z Hradce, Náchoda, Rychnova, Trutnova, Jičína i Dvora Králové nad Labem shodují, možnosti otevírání dalších oddělení v jejich nemocnicích jsou již velmi omezené a zajištění péče o pacienty je v některých dnech možné již jen díky transportům nemocných do jiných regionů.

„Už před týdnem jsme napočítali ošetření 1500 nemocných s již prokázanou pozitivitou. Ve velké většině si jejich zdravotní stav následně vyžádal převoz do některé z nemocnic,” nastínil kritickou situaci mluvčí zdravotnické záchranky Ivo Novák.

„Smutný rekord jsme v tomto ohledu zaznamenali v pátek 5. února, kdy naše posádky během denní směny zasahovaly u 52 případů, z toho 37 procent bylo pozitivních. Dalších 230 pacientů jsme převáželi v rámci tzv. sekundárních transportů, tedy z jedné nemocnice do druhé,“ doplnil s tím, že k jednomu z nejdelších transportů došlo na přelomu ledna a února, kdy převáželi nemocného z Rychnova nad Kněžnou do Českých Budějovic.

Uzavřené Trutnovsko

Trutnovsko, které patří od minulého týdne ke třem uzavřeným okresům, současně zůstává regionem, kde se koronavirus šíří nejrychleji. Za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 1279 případů, před týdnem to bylo podle tohoto přepočtu 1295 případů a o týden dříve 1205.

Bouchne to téměř jistě, virus má náskok, říká primář sokolovské nemocnice

Domácí

„Mějte na paměti, že koronavirus může nakazit Vás i Vaše nejbližší a že těžký průběh se netýká jen seniorů, ale mnohdy dopadá i na daleko mladší lidi, a i ti jen s obtížemi překonávají kritický stav a někdy ho ani přes veškeré naše úsilí nezvládnou. Děláme pro všechny nemocné v našich nemocnicích, ať již s COVID-19 či jinými závažnými chorobami maximum možného. Neztěžujte to, prosím, nám ani našim nemocným svým neuváženým chováním,“ píší zdravotníci ve své výzvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám