Hlavní obsah

Omezení pohybu i obchodů. Karlovarský kraj nachystal vyhlášení stavu nebezpečí

Právo, vor
Karlovy Vary

Karlovarský kraj připravil vyhlášení stavu nebezpečí. Ten by v případě, že nebude od pondělí prodloužen v rámci celé České republiky nouzový stav, což ve čtvrtek odmítla Poslanecká sněmovna, umožnil nahradit část opatření proti šíření koronavirové nákazy, jež by přestala platit.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek

Článek

Nemocnice v regionu jsou několik týdnů plné a personál v nich na pokraji sil. Připravovaná opatření představil na webových stránkách karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Je mi jasné, že ta dlouho trvající omezení jsou pro vás frustrující, mnozí jste z nich unaveni, vede vás to možná k tomu, že je nedodržujete zcela kompletně. V každém případě čelíme stále masivnímu komunitnímu přenosu koronavirové pandemie. Zároveň se k nám dostal ve značné míře britský virus, který je mnohem nakažlivější než ten původní,“ uvedl hejtman, podle kterého je třeba se připravit na následující týdny s opatřeními, která by postup nákazy brzdila.

Počítejte s kontrolami a buďte zodpovědní, apeluje hejtman zavřeného kraje

Domácí

„Proto jsme se rozhodli připravit vyhlášení stavu nebezpečí, který nám dává alespoň náhradu toho, co platilo při stavu nouze. Vyhlášení stavu nebezpečí pro nás znamená možnost omezení pohybu,“ konstatoval Kulhánek.

Karlovarský kraj svolává sestry k pracovní povinnosti

Koronavirus

Krajské opatření by neznamenalo zákaz nočního vycházení, pohyb by se měl podle Kulhánka minimalizovat tak, aby lidé vycházeli pouze za účelem nezbytně nutným, tedy za prací, za zdravotní péčí nebo k naplnění základních životních potřeb.

„Dále nám stav nebezpečí umožní pokračovat ve vyhlášení pracovní povinnosti, tak jak je už dnes v platnosti. Umožňuje nám také určit školy, které budou pečovat o děti zaměstnanců kritické infrastruktury,“ prozradil hejtman s tím, že s dalšími opatřeními mohou přijít hygienici.

„V souběhu s možnými opatřeními krajské hygienické stanice může být rozsah opatření rozšířen na omezení otevření obchodů, služeb, zařízení kulturních i sportovních,“ vysvětlil.

Při kontrolách přejezdů z okresů jsou policisté zatím spíše benevolentní

Domácí

V závěru pak prosil veřejnost o pochopení stávající špatné situace. „Já vás moc prosím, abyste byli ještě trpěliví, protože se všichni chceme vrátit do normálního života. To masivní uvolnění opatření po skončení nouzového stavu by nám nepomohlo, a hlavně by nás od normálního života zase oddálilo. Takže vás prosím ještě jednou, abyste byli trpěliví, zodpovědní a abyste sami za sebe dodržovali základní hygienické předpisy a pomůcky, které jsou,“ uzavřel s poděkováním Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám