Hlavní obsah

Počítejte s kontrolami a buďte zodpovědní, apeluje hejtman zavřeného kraje

Právo, Rudolf Voleman

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) předpokládá, že na uzavření dvou okresů Sokolov a Cheb, jejichž obyvatele hodlá kvůli epidemii koronaviru izolovat vláda, budou dohlížet zhruba tři stovky policistů. Popsal rovněž řadu výjimek, které by měly lidem umožnit normální fungování po dobu izolace.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN)

Článek

Nová vládní opatření znamenají, že bude na každé silnici z okresů Sokolov a Cheb stát policejní nebo armádní hlídka, aby hlídala dodržování zákazu přesunu? Jak budou opatření omezující mobilitu v praxi vypadat?

Zatím rámcově víme, že tu bude čtyřicet čtyři stanovišť se 24hodinovým provozem, kde budeme potřebovat zhruba tři sta policistů. Sto šedesát policistů bude našich a sto čtyřicet policistů přijede z venku. Detaily, jakým způsobem budou stanoviště pracovat, budeme řešit odpoledne na koordinační poradě v 15 hodin a předpokládáme v 17 hodin podrobnější tiskový výstup.

To znamená, že budou hlídky i na silnicích mezi chebským a sokolovským okresem, nebo tam bude průjezd volný?

Ano, hlídky budou i tam.

Vláda uzavře tři okresy

Domácí

Jak budou kontroly konkrétně technicky zajištěny, například na dálnici D6? Mají řidiči počítat s kolonami?

Jsme nyní ve spojení s krajským ředitelstvím policie, které připravuje metodiku, a budeme ji řešit odpoledne na koordinačním jednání.

Co kontroly ve vlacích a autobusech, které budou přejíždět z okresu do okresu?

Občané budou muset počítat v rámci hromadné dopravy, to znamená ve vlacích a autobusech, s namátkovou kontrolou, ale počítat by s tím měli.

U řady výjimek, které jsou v nařízení vlády, budeme muset spoléhat na konstatování lidí, protože prokázat to, že jedu nakoupit rodičům, prakticky není možné. Tam já budu apelovat na zodpovědnost lidí, aby toho nezneužívali.

Vláda v uzavřených okresech nařídila nošení minimálně chirurgických roušek s tím, že přislíbila jejich dodávku. Máte nějakou představu, jak se respirátory k lidem dostanou?

Máme zřetelnou představu, v momentě, kdy budeme vědět, že je máme, jsme schopni zajistit jejich redistribuci do postižených okresů. Zejména prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Předpokládáme ale využití i dalších radnic v menších obcích. Případně použití pošty.

Lidé se ptají, co mají dělat, když mají trvalé bydliště například na Sokolovsku, ale přitom bydlí na Karlovarsku? Obávají se postihu policie při případné kontrole.

Určitě budou mít nějaký doklad o tom, že někde bydlí, ať už je to nájemní smlouva, nebo něco podobného. Takový doklad by měl být dostatečný.

Na sociálních sítích padl například dotaz, co má dělat matka s nemocným dítětem, které dosud odvážela na hlídání za svou matkou, aby sama mohla jít do práce. Matka totiž bydlí v okrese, který bude uzavřen. Může dítě odvézt a jít do práce, nebo má raději zůstat doma?

Myslím si, že u těchto případů bude potřebovat toto vysvětlení, které řekne kontrole, a ta by ho měla akceptovat.

Kdo nepodpoří nouzový stav, je zodpovědný za mrtvé, řekl Babiš. Opozice to odmítá

Domácí

Podobný je dotaz, co dělat, když svým rodičům v důchodovém věku děti nebo vnoučata vozí nákupy do okresu, který bude nyní pro cestování uzavřený.

U řady výjimek, které jsou v nařízení vlády, budeme muset spoléhat na konstatování lidí, protože prokázat to, že jedu nakoupit rodičům, prakticky není možné. Tam já budu apelovat na zodpovědnost lidí, aby toho nezneužívali.

Jak vnímáte vládní opatření jako celek?

Pro mě je zásadní to, že tím nařízením se neomezuje fungování kraje a jeho ekonomiky. Nedojde k žádným překážkám k dojezdu do zaměstnání. Je zajištěna zdravotní péče všem, kdo ji potřebují, a lidé si mohou pořídit vše, co potřebují k životu. To je pro mne zásadní.

V případě, že nebude prodloužen nouzový stav v Poslanecké sněmovně, vyhlásí Karlovarský kraj od pondělní půlnoci stejná nebo obdobná opatření, jako ve čtvrtek ráno vláda?

V současné době probíráme možnosti opatření v rámci stavu nebezpečí, jsme na to předběžně připraveni. Stav nebezpečí však dává užší možnosti než nouzový stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám