Hlavní obsah

Ombudsman si chce s prezidentem promluvit z očí do očí

ČTK, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ombudsman Otakar Motejl nehodlá nechat bez povšimnutí prezidentovu kritiku jeho úřadu. Václav Klaus jej totiž nazval dobrou trafikou s mizivě nízkou výkonností. Motejl si chce s prezidentem vše vyříkat z očí do očí, a proto mu v pondělí zaslal dopisem žádost o schůzku.

Foto: Aleš Koutný

Nahošovice

Článek

"Požádal jsem pana prezidenta o schůzku, eventuelně o jeho návštěvu úřadu ombudsmana tady v Brně. Dopis odešel v pondělí, odpověď zatím nemám," oznámil ve čtvrtek po tiskové konferenci Motejl. Doplnil, že do své schůzky s hlavou státu nechce celou záležitost komentovat.

Klaus hovořil o činnosti ombudsmanovy kanceláře v Českém rozhlase. Řekl, že vždy bojoval proti úřadu veřejného ochránce práv. Prezident prohlásil, že funkce ombudsmana je úřadem, který nic nepřinesl, ničemu nepomohl. "Je to docela dobrá trafika pro někoho," poznamenal v rozhlasovém interview. Na tiskovce dostali novináři písemné materiály s grafy o množství přijatých podnětů v kompetenci úřadu (1684) a vyřízených podnětů (2036) za devět letošních měsíců.

Vyřízených je více, protože úřad podle ombudsmana řeší také podněty, které jsou mimo jeho působnost. Celkem bylo letos přijato přes 3000 podnětů. "Nikdo od nás nedostane jen formální odkaz, nýbrž právně kvalifikované poučení, kam se může obrátit," zdůraznil Motejl. S úsměvem dodal, že sebechvála smrdí.

Reklama

Související články

Klaus považuje ombudsmana za dobrou trafiku

Úřad ombudsmana je podle prezidenta Václava Klause dobrá trafika. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vždy bojoval proti úřadu veřejného...

Výběr článků

Načítám