Hlavní obsah

Klaus považuje ombudsmana za dobrou trafiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad ombudsmana je podle prezidenta Václava Klause dobrá trafika. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vždy bojoval proti úřadu veřejného ochránce práv a bojuje proti němu dodnes. Ombudsman Otakar Motejl prezidentova slova nechtěl komentovat.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

"Je to úřad, který nic nepřinesl, ničemu nepomohl. Je to docela dobrá trafika pro někoho. Výkonnost toho úřadu se mi zdá mizivá, mizivě nízká," uvedl v rozhlasovém interview prezident.

"Je to pro nás nová informace (Klausovy výroky), my jsme nic takového neslyšeli, a proto se k věci nemůžeme vyjádřit," řekla v reakci na prezidentovy výroky mluvčí ombudsmanovy kanceláře Marcela Horáková.

Ombudsmanem se vždy cítil být Klaus

Základním smyslem úřadu ombudsmana bylo podle Klause to, aby nejrůznější stížnosti šly právě do této kanceláře. "Která má na to úředníky, která má na to spoustu spolupracovníků a teoreticky by měla mít i právnické odborníky," poznamenal.

Svůj odpor proti zřízení úřadu veřejného ochránce práv stavěl na tom, že se sám cítil být ombudsmanem v roli ministra financí, předsedy vlády, šéfa parlamentu "a nepochybně i dnes," podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám