Hlavní obsah

Ombudsman: Česko je k žadatelům o důchod nejpřísnější v Evropě

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky pro přiznání starobního důchodu jsou v Česku podle ombudsmana Stanislava Křečka nejpřísnější v Evropě a je nutné je podle něj změnit. Penze je přiznána v ČR až po odpracování 35 let, zatímco na Slovensku, v Rakousku nebo ve Španělsku k tomu postačuje 15 let. Ochránce práv upozornil na to, že jde o pomyslnou časovanou bombu, která by mohla vybouchnout po roce 2040, kdy by neúspěšných žadatelů o důchody mohly být zástupy.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kvůli koronaviru se tiskovka ombudsmana konala historicky poprvé pod širým nebem, a to na terase jeho pracovny. Ochránce práv Stanislav Křeček uprostřed s pracovníky své kanceláře.

Článek

Země potřebuje důchodovou reformu, uvedl Křeček. Ročně se řady důchodců v republice rozrostou zhruba o 100 000 lidí, přičemž 5000 starobní důchody nedostane, protože na to nemá odpracováno 35 let.

Problém je v tom, že pokud nejsou tyto roky odpracovány, nevzniká občanovi žádný nárok na přiznání starobního důchodu. Jinými slovy nedostane nic, ani poměrnou část za odpracovaná léta. Musí si odpracovat zbytek nebo scházející léta doplatit.

Zástupy žadatelů o dávky

„Pokud stát nepřijde s důchodovou reformou, bude těchto lidí přibývat. Už teď tento trend sledujeme u lidí, kteří se na nás obracejí s prosbou o pomoc,“ vysvětlil Křeček.

Studie ukazují, že pokud se zvětší skupina lidí bez řádně přiznaného starobního důchodu, naroste počet žadatelů o sociální dávky, tedy například o příspěvky na živobytí nebo na bydlení.

Pracující důchodce odvede na pojistném mnohem víc, než od státu získá

Finance

Ombudsman neřekl, kolik let by podle něj mělo postačovat pro přiznání důchodu. Zdůraznil ale, že současný stav je neudržitelný a vyžaduje okamžité jednání zákonodárců.

Potíže začaly po roce 2010, kdy byla doba nutná pro přiznání důchodů prodloužena z 25 na současných 35 let. Po celou tu dobu si žadatel o penzi musí samozřejmě řádně hradit sociální pojištění.

Invalidita není vždy omluvou

Statistiky ukazují, že tyto problémy se zatím většiny obyvatel netýkají. Ženy odcházející do důchodu mají odpracováno průměrně 43 a muži dokonce 45,5 roku. Jenže se nezadržitelně rozšiřuje skupina lidí, která těsně podmínku státu není schopna řádně splnit.

Příkladem je příběh ženy, které bylo přiznáno 32 odpracovaných let, vychovala čtyři děti, z toho jedno v pěstounské péči. Do potíží se dostala kvůli své invaliditě. Jistý čas nemohla najít práci.

Rodiče často nevědí o možných dávkách, říká ombudsman

Domácí

S problémy musí počítat všichni ti, kteří v období po škole nebo po řádně přiznané mateřské dovolené nepracují. Jde o lidi s prvním a druhým stupněm invalidity. Její přiznání neznamená, že je jim oněch 35 let zkráceno.

Totéž platí pro studenty, kteří po ukončení vysoké školy mají odložený nástup do zaměstnání, protože například cestují. Platí to pro ženy v domácnosti nebo lidi dlouhodobě pečující o své nemocné příbuzné. Do potíží se mohou dostat i dlouhodobě nezaměstnaní.

Délku odpracovaných let s řádně přiznanou délkou hrazení sociálního pojištění si každý může ověřit na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Výběr článků

Načítám