Hlavní obsah

Odvolaný ředitel, který pustil do školy netestované děti, se bude s městem soudit

Bývalý ředitel Waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký se bude soudit se zřizovatelem školy, městem Semily. Důvodem je jeho dubnové odvolání. Právní zástupce Semeckého už podal na školu žalobu. Během jednání semilského zastupitelstva o tom informovala starostka Semil Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Foto: Michael Polák, Právo

Ředitel waldorfské školy v Semilech byl odvolán radními města, protože opakovaně umožnil, aby se vyučování účastnily i netestované děti. V pondělí 19. dubna vystoupil na shromáždění svolaném rodiči

Článek

Věc nechtěla s ohledem na jednání soudu více komentovat. Už dříve ale uvedla, že rada města neměla jinou možnost než ředitele odvolat a že radní rozhodli jednomyslně. Ředitele sesadili z funkce poté, co navzdory opatření ministerstva zdravotnictví opakovaně umožnil, aby se vyučování účastnily i netestované děti. Škola v Semilech byla jedinou v Libereckém kraji, která takto postupovala.

Vedení města nechtělo zpočátku na rozhodnutí ředitele reagovat. „Odpovědnost je na řediteli školy, respektive na všech ředitelích všech škol,“ řekla semilská starostka poté, co škola umožnila vyučování netestovaným dětem poprvé.

„Dodržovat nařízení se musí, i když s nimi nesouhlasíte. Nicméně postoj školy chápu a rozumím mu lidsky,“ dodala.

155 korun za kus. Praha sehnala pro školy PCR testy v ceně antigenních

Domácí

Netestování dětí se nakonec ještě dvakrát opakovalo a rodiče školáků z waldorfské školy to postupně rozdělilo na dva tábory. Ředitel Semecký proto žádal čas, aby mohl o tématu ve škole a s rodiči diskutovat.

„Rozhodně to nestojí tak, že by dva neslučitelné tábory byly ve škole od samého začátku. Pouze asi u tří rodičů se ten dialog nedařil, další nerozuměli tomu, co jsem udělal, ale pořád jsme o tom vedli diskusi, teprve po týdnu od podání informace rodičům o tom, jaká pravidla nastanou ve škole od 12. dubna, jsem zjistil, že skupina nesouhlasící s mým postupem má 16 rodičů. Na druhou stranu je potřeba také vidět, že rodičů, kteří si nepřejí, aby byly jejich děti testované, bylo 48,“ řekl Právu po svém odvolání Semecký.

Ten už ve škole končí, dostal výpověď. „Jeho pedagogický úvazek byl jen šestihodinový v rámci družiny. Protože teď řešíme rotační výuku a úsporná opatření, tak jsme vyhodnotili, že těch jeho šest hodin nepotřebujeme. Dostal výpověď pro nadbytečnost. Čerpá teď dovolenou, protože měl hodně staré dovolené,“ uvedla pro ČTK Lenka Břenková, která byla Semeckého zástupkyní a která školu dočasně vede, než vzejde nový ředitel z výběrového řízení. Nastoupit by měl v polovině června.

Reklama

Výběr článků

Načítám