Hlavní obsah

Odstupte, vyzvalo vedení Jilemnice zastupitele SPD, který ozdobil chlebíčky písmenem Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chlebíčky s kaviárovou pastou ozdobené symbolem ruské invaze na Ukrajinu - písmenem Z, a některé s V, to když jilemnickému zastupiteli a místopředsedovi SPD Libereckého kraje Bronislavu Kalvodovi zřejmě došla paprika na poslední nožičku - přišly organizátora narozeninové party dráž než kaviár dovezený z Norska. Kaviár prý miluje jeho přítelkyně Zuzana, na jejíž počest podle svých slov chlebíčky vyzdobil. Případem se zabývá město Jilemnice, které zastupitele vyzvalo k rezignaci, a také policie.

Foto: printscreen příspěvku

Příspěvek, který Bronislav Kalvoda zveřejnil na Facebooku.

Článek

Kalvoda, jenž se kulinářským dílem o víkendu pochlubil na facebooku, sklidil vlnu nevole, jakožto propagátor ruské invaze na Ukrajinu. „Denně mám spoustu telefonátů, v nichž mne lidé staví ke zdi a nadávají do ruských sviní,“ popisuje Kalvoda plody údajně nevinného nápadu zpestřit oslavu narozenin.

Mimořádná schůze jilemnické městské rady Kalvodu v pondělí okamžitě odvolala z funkce předsedy komise pro dopravu, veřejný pořádek a bezpečnost, čímž přišel o zhruba osmnáct stovek měsíčně.

„Bylo hloupé to dávat na sociální sítě. Netušil jsem, že nevinná oslava mých 47. narozenin, kdy jsem chtěl spolu s přáteli udělat radost přítelkyni Zuzaně, kterou potěšilo, co jsme pro ni připravili, se kvůli současné propagandě obrátí proti mně a vyvolá mediální šaškárnu. Ztráta osmnácti stovek pro mne znamená nezanedbatelnou sumu,“ tvrdí Kalvoda.

Jím vedená komise podle starosty krkonošské Jilemnice Davida Hlaváče (ODS) patřila mezi nejpracovitější. „Komise byla iniciativní. Udělal ale velkou chybu, jež vrhá špatné světlo na Jilemnici, která intenzivně pomáhá ukrajinským uprchlíkům. Zastupitelem zůstává, pokud sám neodstoupí nebo nebude odsouzen. Další spolupráci si však dovedu těžko představit,“ konstatoval Hlaváč.

„Zastupitelského křesla se nevzdám. Mám podporu voličů. Nešlo o cílený záměr, ale momentální nápad, z něhož jsem měl radost a chuť se pochlubit,“ reagoval Kalvoda, jenž v posledních volbách úspěšně kandidoval také do zastupitelstva Libereckého kraje. „Mandát jsem postoupil kompetentnější stranické kolegyni,“ říká.

Mám jiný názor, tvrdí

Kalvoda na sociálních sítích aktivně propaguje oponentní postoj k ruské invazi na Ukrajinu zcela odlišný od většiny evropských médií. „Zlomilo se to ve mně v roce 1999 po tzv. humanitárním bombardování srbského Bělehradu a posléze po ukrajinském Majdanu. Mám na tyhle věci zkrátka jiný názor, na který mám právo. Odsuzuji ale všechny válečné konflikty. Na všechno je nutné se dívat objektivně,“ přiznal Kalvoda, jenž ctí linii Okamurovy strany, která podle vedení SPD odsuzuje agresi a válečné řešení konfliktu na Ukrajině.

„Pokud se budou stíhat jiné názory, než zrovna hlásá oficiální propaganda, jsme zpátky v 50. letech minulého století,“ tvrdí.

FOTO: Další děsivé snímky z Buče

Válka na Ukrajině

Chlebíčky, za něž autorovi počinu vydávaného za ryze kulinářský výtvor, mohou hrozit až tři roky vězení, se zabývá policie. Policisty podle mluvčí Ivany Balákové obecně zajímá, zda nejde o šíření válečných symbolů v souvislosti s možným schvalováním trestného činu popírání, zpochybňování a ospravedlňování genocidy. „Pokud jde o schvalování válečných zločinů, hrozí až tříletý trest,“ doplnila Baláková.

Reklama

Výběr článků

Načítám