Hlavní obsah

ODS: Vláda se chová, jako by byl mejdan, který nikdy neskončí

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpočet pro rok 2020 je sestaven tak, jako by vláda pořádala nekončící mejdan, kritizuje nejdůležitější zákon roku ODS. Zároveň připravila změny, které by podle ní ušetřily až 46 miliard korun. Základní parametry rozpočtu byly schváleny v říjnu, jediné úpravy, které budou zřejmě připuštěny, prosadili komunisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Skopeček (ODS) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Rozpočet byl sestaven špatně, můžeme dělat jen drobné korekce. Je to, jako by vláda pořádala mejdan, který nikdy neskončí, a dodávky dalšího šampaňského budou podobné i v dalších letech. Přitom ale hrozí ochlazení světové ekonomiky,” varoval poslanec ODS Jan Skopeček před rozpočtovým jednáním vlády.

Sněmovna schválila 40miliardový schodek rozpočtu

Domácí

Ta navrhla celkový rozpočet pro rok 2020 s deficitem 40 miliard korun, který již v prvním čtení Sněmovna schválila. Koaliční i opoziční poslanci minulý týden na rozpočtovém výboru navrhli přesuny v rámci jednotlivých kapitol, přijaty byly ale jen návrhy komunistů za 1,28 miliardy.

Vláda si otvírá kontokorent. Opozice tepe rozpočet i prodej vzácných kovů

Domácí

„ANO se k ČSSD chová jako k hadru. Jestli bychom za někým měli chodit pro podporu, tak jsou to pravděpodobně komunisté,” řekl Skopeček na dotaz, zda mají pro své změny podporu stran ve Sněmovně.

Babiš škemrá u komunistů o podporu rozpočtu, pustila se do premiéra ODS

Domácí
Jaké změny prošly
Předsedkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM) prosadila 600 milionů korun na investice do škol a bytů v menších obcích na úkor podpory výzkumu a inovací v kapitole ministerstva průmyslu a obchodu.
Na návrh Hany Aulické Jírovcové (KSČM) rozpočtový výbor doporučil přesunout 600 milionů na sociální služby, a to z jiných položek v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí.
Československý ústav zahraniční by mohl z iniciativy Vostré získat od státu na své aktivity jeden milion korun.
Výbor podpořil i další návrh Vostré na posílení částek na platy zaměstnanců v některých takzvaných chráněných rozpočtových kapitolách zhruba o 78 milionů korun.
Zdroj: ČTK

Rozpočet jako Titanik

Z ODS totiž zní, že by strana byla schopná v současné situaci připravit takový rozpočet, který by na rozdíl od vlády ušetřil 46 miliard korun. Zrušila by například slevy na jízdné pro studenty a důchodce, peníze na kosmické aktivity nebo podporu agropotravinářských komplexů a překvapivě i podporu podnikání.

Peníze do podnikání totiž podle ODS nakonec nekončí u malých a středních podniků, ale u velkých hráčů na trhu, a naopak tím dochází k rozevírání nůžek a diskriminaci malých podnikatelů. Dále by snížila sociální i nemocenské dávky a snížila počet státních zaměstnanců.

„Rozpočet je jak Titanic. Vláda na něm stále tančí, ale kormidluje ho na ledovec,” řekl poslanec ODS Vojtěch Munzar. Vláda podle ODS uměle navyšuje příjmy rozpočtu i tím, že rozpouští státní rezervy.

Česko zásobu kovů nepotřebuje, tvrdí Babiš. Rabování státu, komentuje rozprodávání opozice

Domácí

Špatné hospodaření státu kritizují i další opoziční strany. „Výsledky jsou pořád zkreslovány jednorázovými příjmy. Státní rozpočet na příští rok počítá, že si vylepší opticky hospodaření o 16 miliard tím, že se protáhne platnost vratek z DPH,“ kritizoval poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Vláda totiž prodloužila lhůtu pro vrácení odpočtu daně z přidané hodnoty o patnáct dní – z 30 na 45 dní. Státní kasa tím tak na začátku roku 2020 získá zhruba 13,5 miliardy korun.

„Považuji to za nehoráznost, vláda si otevírá kontokorent na účet firem. Chtěl jsem na vás apelovat, abyste takové věci nedělali,“ vzkázal Ferjenčík kabinetu.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak hospodaří vláda Andreje Babiše s veřejnými financemi?
Ano
32,1 %
Ne
67,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3937 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám