Hlavní obsah

Odmítače testu v práci nahlásí hygieně

Vláda upřesnila podmínky povinného testování ve firmách u živnostníků a na úřadech, které začíná od pondělí 22. listopadu. Jednou týdně se musí testovat pouze neočkovaní pracovníci. Povinnost se nakonec nebude týkat očkovaných lidí starších 60 let, jak to kabinet původně zvažoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Testování zaměstnanců České spořitelny na covid-19 při vstupu do budovy

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v pátek odkázal na analýzu odborníků, testování starších očkovaných lidí prý není zdůvodnitelné. Podniky a úřady budou moci k testování použít antigenní testy, včetně certifikovaných samotestovacích sad.

Testování se nebude týkat podle Vojtěcha lidí, kteří pracují z domova na tzv. home officu, nebo pokud jde o typ práce v přírodě, kde je dotyčný sám.

O kompenzacích se stále vyjednává

„Pokud se zaměstnanec testovat odmítne, musí dodržovat protiepidemická opatření,“ dodal Vojtěch. To znamená nosit respirátor po celou pracovní dobu, dodržovat rozestupy, oddělené stravování i omezený styk s ostatními. Odmítnutí testovat musí navíc zaměstnavatel nahlásit příslušné krajské hygienické stanici.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření budou platit od pondělí

Domácí

Pokud má zaměstnanec pozitivní výsledek testu, musí opustit pracoviště a podstoupit PCR test pro potvrzení nákazy. Do jeho výsledku trvá překážka na straně zaměstnavatele, takže mu přísluší náhrada mzdy.

Na testy dostanou firmy jako posledně od státu úlevu na zdravotním pojistném ve výši 60 korun za test. Řada podniků už dnes testuje dobrovolně, některé systematicky, jiné jen namátkově. Některé poukazují, že nová povinnost je zatíží administrativně.

Testování ve školách bude pokračovat

Domácí

„Zavedení povinnosti testovat nevnímáme apriori jako zbytečné. Nicméně v případě testování jen některých vybraných skupin zaměstnanců je pro nás jak administrativní, tak provozní zátěží související nutnost evidence těch, kteří jsou zařazeni do povinné skupiny k testování, a následné vykazování provedených testů,“ řekla na dotaz Práva Jaroslava Šindelářová z logistické společnosti Geis CZ.

Vláda stále ještě připravuje kompenzace pro firmy postižené na tržbách novými opatřeními proti koronaviru. Detaily projedná kabinet v pondělí. Počítá se s obnovením kompenzačního bonusu pro živnostníky i programu Covid nepokryté náklady. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) hovořil také o programu na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Michalik má výhrady

Havlíček navrhoval, aby na pomoc dosáhly firmy, jejichž tržby se proti porovnatelnému období v předcovidovém roce 2019 snížily nejméně o 50 procent. Zástupci zaměstnavatelů ale požadují náhrady už při 30procentním poklesu tržeb.

Pomoc podnikatelům je po­dle Věslava Michalika (STAN), nominovaného na ministra průmyslu a obchodu ve vládě ko­alic Spolu a PirSTAN, nutné dobře zvážit. Zároveň je pomoc třeba vázat na ta opatření vlády, která by konkrétní provozovny uzavřela nebo významně omezila. Vzhledem ke schodkovému hospodaření bude jakákoliv podpora financována dalším dluhem, uvedl v pátek Michalik.

U minulého programu Covid nepokryté náklady získali podnikatelé pomoc až na 60 procent nepokrytých nákladů. Kompenzační bonus se týkal osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých firem i zaměstnanců pracujících na dohodu. Finan­ční správa jim vyplácela 500 korun za kalendářní den, kdy bylo jejich podnikání omezeno.

Povinnost prokazovat se v restauraci a ve službách očkováním či prodělanou nemocí připraví kadeřníky, maséry či hospodské o část zákazníků. Lidé se naplno do hospod ani dosud nevrátili a v posledních týdnech jsou zase opatrnější. Podle průzkumu společnosti Edenred z 236 oslovených majitelů restaurací jich více než třetina zvažuje ukončit podnikání a desetina už skončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám