Hlavní obsah

Testování ve školách bude pokračovat

– Praha • Aktualizováno

Vláda v demisi se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) shodla na pokračování plošného testování ve školách. Řekl to po čtvrtečním jednání kabinetu. Současně také podpořil testování ve firmách.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Základní škola Mozartova v Olomouci se v pondělí připojila s plošným testováním žáků k ostatním školám v Olomouckém kraji.

Článek

Plošné testování ve školách je již schválené na 22. a 29. listopadu. Další by tak mělo být 6. a 13. prosince.

Druhé kolo testů ve školách odhalilo 3423 pozitivních. Většinou není jasné, kde se nakazili

Domácí

Vláda podle premiéra Babiše zavede současně také plošné testování ve firmách. „Zítra ve 12 bude další vláda. Ta rozhodne o povinném testování ve firmách,“ řekl ve čtvrtek premiér.

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) naznačil, že každý, kdo půjde fyzicky do práce, se bude muset prokázat očkováním, proděláním covidu či testem.

„Pokud nebude mít test, bude mu umožněno se otestovat na místě klasickým samotestem,“ prohlásil po jednání kabinetu Havlíček.

Babiš: Obnovíme povinné testování ve firmách

Domácí

S povinným testováním se firmy již setkaly. Začalo na jaře nejprve v podnicích nad 250 zaměstnanců, které musely první kolo dokončit do 12. března. Postupně kabinet závazné testy zavedl i v nejmenších firmách, u živnostníků a ve veřejném sektoru.

Podniky mohly na test čerpat 60 korun z veřejného zdravotního pojištění, maximálně si ale mohly nárokovat čtyři testy na zaměstnance za měsíc.

Zpřísnění na kolejích

Určité zpřísnění se dotkne i studentů VŠ. Na vysokoškolských kolejích se neočkovaní a lidé bez prodělání nákazy budou muset od pondělí 22. listopadu jednou týdně prokázat testem. Antigenní nesmí být starší než 24 hodin, PCR test 72 hodin.

Antigenní samotest nebude možný, jak informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Reklama

Související články

Rozhodnuto: Testy už stačit nebudou

Jako potvrzení o bezinfekčnosti nebudou stačit PCR ani antigenní testy, uznávat se bude jen očkování a prodělání koronaviru. Po čtvrtečním jednání vlády...

Výběr článků

Načítám