Hlavní obsah

Odchov čáji obojkové se podařil díky slepicím

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Zoo Děčín se může pochlubit dalším významným odchovem. Po loňském úspěchu se opět podařilo rozmnožit vzácného statného ptáka, čáju obojkovou. Důležitou roli přitom při odchovu sehrály obyčejné slepice.

Foto: Zoo Děčín

Čája v děčínské zoo s kohoutkem

Článek

Pár čáj obojkových v děčínské zoo přišel na jaře o část snůšky kvůli predátorům. „Zbylá tři vejce jsme dali do líhně. Tam strávila zhruba 45 dní, po nichž se vylíhlo jedno mládě,“ popisuje zoolog Roman Řehák.

V průběhu inkubace přibyla v líhni i vejce obyčejných slepic a s denním odstupem se tak vylíhla jak malá čája, tak kuřátka.

Umělý odchov čáji obojkové bez rodičů není podle zoo vůbec jednoduchý. Kuřata se učí všemu tím, že opakují to, co dělají rodiče. „Dostal jsem nápad dát k ní do odchovny několik kuřátek. Ta umějí zobat hned po vylíhnutí a čája by to mohla okoukat,“ řekl zoolog.

Radost v královédvorské zoo. Narodilo se mládě vážně ohroženého drila

Koktejl

Ošetřovatelé začali mláďatům připravovat směs krmení, která obsahovala složky důležité jak pro kuřata slepic, tak pro čáju. Velmi rychle tak začaly oba druhy žít v symbióze.

Aby měla čája dostatek vitaminu D a nezkomplikovala její vývoj případná křivice, začali ji chovatelé pravidelně vynášet na slunce. Společnost jí při tom dělal jeden z odrostlých kohoutků.

„Ten k ní nakonec přilnul tak, že lze krásně pozorovat, jak se o ni stará a při hrabání jí nabízí potravu,“ doplnil Řehák.

Reklama

Výběr článků

Načítám