Hlavní obsah

Odbory podpořily „rouškovné“ pro důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) podporuje plán vyplatit seniorům a seniorkám k důchodu příspěvek ve výši několika tisíc korun. Podle odborářů jsou penze nízké a poskytnutí mimořádné dávky by podpořilo spotřebu a ekonomiku. Novinářům to po jednání předsedkyň a předsedů svazů ČMKOS s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) řekl předák centrály Josef Středula. Šéfka resortu práce věří, že vláda návrh novely s částkou pro seniory a seniorky schválí příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Starobní penzi pobírá asi 2,41 milionu lidí. Důchody se zvyšují podle zákona vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za stanovené období. Příští rok by si tak v průměru měli senioři a seniorky polepšit o víc než 800 korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před měsícem řekl, že by částku rád zaokrouhlil na 900 korun. Maláčová reagovala tím, že 60 korun měsíčně k zákonnému přidání je málo a že její strana chce 300 až 400 korun. Babiš pak zmínil dodatečných 500 korun k běžné valorizaci. Maláčová teď navrhuje rouškovné 6000 korun před Vánocemi, nebo pětistovku měsíčně v příštím roce. Některé opoziční strany mluví o uplácení voličů. Na podzim jsou krajské a senátní volby, za rok pak sněmovní.

Chceme poslat důchodcům příspěvek pět až šest tisíc, řekl Babiš

Domácí

„Dnes se téma rozsekne na úrovni předsedů koaličních stran. Pevně doufám, že příští týden schválíme paragrafový návrh,“ řekla novinářům Maláčová.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je na bonusu shoda, ale šestitisícová částka by nebyla pro rozpočet únosná. Maláčová nechtěla sumu komentovat. „Ono je to každý den jinak ze strany paní ministryně (Schillerové). Já si počkám na výsledek,“ dodala šéfka resortu práce.

Pokud by se ke starobní penzi letos vyplatil příspěvek 6000 korun, výdaje by činily zhruba 14,5 miliardy. Systém penzí skončil v prvním pololetí v deficitu 13,85 miliardy. Vláda si prosadila pro letošek půlbilionový schodek rozpočtu. Kdyby se 500 korun přidalo přímo do penze, znamenalo by to růst výdajů i v každém dalším roce. Podle Maláčové je v novele potřeba nastavit pravidla tak, aby bonus nepodléhal exekuci a nezahrnoval se do příjmu, aby lidé nepřišli o příspěvek na bydlení a další dávky.

Bartošek: Podpoříme vyšší penze nad valorizaci o 150 korun měsíčně

Domácí

„Podpořili jsme mimořádnou dávku pro důchodce. Když srovnáme 500 korun denní sazbu, která se dávala jedné skupině v době koronakrize, teď se kritizuje, že někdo chce dát 500 korun jiné skupině měsíčně,“ uvedl Středula. Podle něj seniorky a senioři takový příspěvek potřebují a je nedůstojné řešit, zda to má být 5000 či 6000 korun. Vyplacení dávky by podpořilo spotřebu a pomohlo ekonomice, míní předák ČMKOS.

Experti a někteří politici upozorňují na to, že beze změn a zajištění příjmů není soustava penzí udržitelná. Kritizují mimo jiné to, že místo reformy a systémových kroků se výdaje spíš dále zvyšují.

Reklama

Výběr článků

Načítám