Hlavní obsah

Odbory odmítají zdražení vody, ministr Brabec zase jejich výpočty

Odboráři a provozovatelé kanalizací odmítají navrhovanou podobu novely zákona o vodách, která by měla navýšit poplatky za čerpání podzemních vod. Tvrdí, že by ji mělo ministerstvo životního prostředí stáhnout, neboť podle nich zvýší poplatky za vodné a stočné až o 17 procent. Ministr Richard Brabec (ANO) jejich argumentaci odmítá jako nepodloženou. Bez koaliční shody ale návrh stáhne.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Odboráři tvrdí, že by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně.

Článek

Vláda by se novelou, kterou chce ministerstvo životního prostředí (MŽP) víc chránit podzemní zdroje vody, měla zabývat na svém příštím jednání. MŽP plánuje zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé by měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. [celá zpráva]

Podle odborů se ve skutečnosti zvedne cena víc, protože se z poplatku například odvádí i daň z přidané hodnoty. Vláda by měla podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly přerušit projednávání novely zákona, zatím je zasedání tripartity naplánováno na 12. září. Podle Středuly by se tak novela zákona mohla operativně zařadit na jednání.

Zdražení o 1700 korun je nesmysl, tvrdí ministr

MŽP uvádí, že chce novelou postupně sjednotit výši poplatků za odběr podzemní a povrchové vody. Ta je teď je dražší než vzácnější podzemní. Odboráři místo návrhu na zdražení poplatku za odběr vody podzemní navrhli naopak zlevnit povrchovou vodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Podle odborářů by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Růst byl tak mírnější než loni, kdy se zdražovalo o dvě až 2,5 procenta. Důvodem byly hlavně investice. Za krychlový metr vody tak Češi platili přibližně 83 korun. Z toho 40 korun připadá na vodné, zbytek na stočné.

Brabec připomněl, že o podobě zákona byla v minulých měsících odborná debata, a podivil se, že odboráři neprotestovali proti růstu cen vody v minulosti. Odmítl rovněž, že by mohlo dojít ke zvýšení, o němž hovořily odbory. Nárůst plateb by se měl pro rodiny ročně pohybovat v řádu desetikorun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

„Jsem velmi zvědav, s jakými čísly kolegové přijdou. Nikdy je neukázali,” dodal a připomněl, že návrh na zvýšení ceny podzemní vody byl jedním z návrhů na boj proti suchu.

Volby se blíží

S návrhem nesouhlasí ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. [celá zpráva]

„Pokud tady nebude shoda koalice, nebude předkládán,” připustil Brabec, který se zároveň podivil, že během jediného týdne se pořádá kvůli návrhu několik tiskových  konferencí. Postoj ČSSD vnímá v souvislosti s blížícími se volbami.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka naopak zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí podle něj dělá sice nepopulární, ale logický krok, jenž směřuje k ochraně cenného zdroje.

Plán na trojnásobné zvýšení do roku 2022 ministr Brabec představil na jaře, přičemž podle něho jde o kompromis, neboť původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP).

Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lékaři a zdravotnický personál brněnské Úrazové nemocnice se zúčastnili výstražné stávky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Proti návrhu se postavily také Svaz měst a obcí a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám