Hlavní obsah

Odboráři se s Vojtěchem nedohodli. Miliardy z pojišťoven nedá

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví a odbory společně se zástupci zdravotnických organizací se už několik měsíců přou o přidání peněz do zdravotnictví. Ani čtvrteční schůzka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s tzv. krizovým štábem proti kolapsu zdravotnictví nepřinesla žádný výsledek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Obě strany trvají na svém: odbory požadují přisypat desítky miliard z rezerv zdravotních pojišťoven do nemocnic a do domácí péče, což Vojtěch odmítá. Požadavky krizového štábu označil za neakceptovatelné. Krizový štáb chce jednat s premiérem Andrejem Babišem a nevyloučil protestní akce.

„Není nutné hovořit o krizi. Zdravotnictví má své problémy, ale určitě nekolabuje,“ řekl ministr Vojtěch po jednání novinářům. Zopakoval, že jde o nátlak segmentů, které se v dohodovacím řízení s pojišťovnami nedohodly na částkách pro příští rok, jde o část nemocnic a domácí péči. „Rozpustit v příštím roce padesát miliard navíc z rezerv pojišťoven by vedlo k tomu, že by systém zkolaboval. Ty rezervy jsou určeny na péči do příštích let,“ uvedl ministr.

Debata podle něj postrádala racionální jádro. Vojtěch zopakoval, že do zdravotnictví půjde v příštím roce o 25 miliard více. „Více podpoříme urgentní příjmy, u domácí péče jsme navýšili hodnotu bodu za dopravní výkony,“ řekl ministr.

Ministr nevidí krizi, míní odbory

Členové krizového štábu mají ale odlišný názor: zdravotnictví je podle nich v hluboké personální i ekonomické krizi a ministr to odmítá vidět. „Financování zdravotnictví je naprosto nedostatečné, má to dopad na pacienty. Ti se dostanou na vyšetření u specialisty za tři měsíce či za půl roku. Domácí péče neprosperuje, nemůže přijímat pacienty. Nemocnice nemají na růst platů, porušují zákoník práce, personál je přetěžovaný. Odcházejí z nich sestry i lékaři,“ vyjmenovala předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Řekla, že zástupci zdravotnických organizací chtějí znovu jednat s premiérem Babišem, který měl na čtvrteční schůzku dorazit, ale omluvil se kvůli zpoždění na služební cestě v zahraničí. „Předpokládáme, že pana premiéra bude situace ve zdravotnictví zajímat, protože pana ministra nezajímá,“ řekla Žitníková.

„Na účtech zdravotních pojišťoven leží 60 miliard. Netušíme, jak se s touto částkou počítá, jestli si ji třeba nechce někdo zprivatizovat. Od pana ministra jsme konkrétní odpověď nedostali, tak se budeme ptát jeho nadřízeného,“ uvedl místopředseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman.

Na otázku, zda zdravotníci zvažují protestní akce, Voleman odpověděl, že nemocniční lékaři porušují zákon tím, že slouží 24hodinové služby. „Možná by mohli začít dodržovat zákon,“ pohrozil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám