Hlavní obsah

Vlna omikronu vyvrcholí koncem ledna, míní Válek. Třetí dávka se otevře všem dospělým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od úterý 4. ledna si budou moci přijít pro posilující dávku očkování proti covidu-19 všichni lidé starší 18 let, kteří mají pět měsíců od druhé dávky. Ve středu po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zatím tuto možnost mají jen lidé nad 30 let. Třetí dávka podle ministra poskytne účinnou ochranu i proti variantě omikron, která by se měla v Česku rozšířit během ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Všichni starší 18 let, kteří splňují ten interval pět měsíců od druhé dávky, budou moci jít na třetí dávku,“ uvedl ministr.

Vláda už dříve rozhodla o dřívějším otevření možnosti přeočkování pro lidi starší 30 let. Podle harmonogramu nastaveného bývalou vládou by se na lidi ve věku 18 až 35 let dostalo až 19. ledna.

Cílem podle Válka je, aby se každý, kdo může, nechal přeočkovat třetí dávkou co nejrychleji, a to i kvůli hrozbě, kterou představuje varianta omikron.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Válek uvedl, že data, která má z několika zdravotnických zařízení z Anglie a Dánska, ukazují, že přeočkování poskytuje i proti omikronu účinnou ochranu.

„Je zřejmé, že třetí dávka chrání dostatečně všechny proti závažnému průběhu onemocnění. I v případě mutace omikron,“ řekl.

Válek předpokládá, že vlna způsobená koronavirem varianty omikron bude vrcholit poslední týden v lednu a první týden v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám