Hlavní obsah

Obnova Baťova památníku není vaše zásluha. Omluvte se, vyzývá Babiše zlínský náměstek

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle zlínského náměstka primátora Miroslava Adámka (za STAN) hrdě chlubí úspěchy jiných a měl by se za to omluvit. Naráží tak na jeho návštěvu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně, kdy Babiš prohlásil, že vláda na opravu dala 60 milionů a zasadila se o obnovu. Podle Adámka se na rekonstrukci pracuje ale už od roku 2001 a peníze, 32 milionů, poslala ještě Sobotkova vláda.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Premiér Andrej Babiš při únorové návštěvě Zlína.

Článek

„To, že máme obnovený Památník Tomáše Bati, je výsledek tvrdé práce mnoha lidí. Vy mezi ně nepatříte, vy se jen hrdě hlásíte k výsledku a úspěchu někoho jiného. Za to byste se měl omluvit lidem, kteří na obnově památníku tvrdě pracovali – a k této omluvě vás vyzývám,“ pustil se na Facebooku do premiéra bývalý zlínský primátor a dnešní náměstek Miroslav Adámek (za STAN).

Premiér podle něj urazil řadu lidí, kteří se na obnově skutečně aktivně podíleli. „Slušný člověk by ale všem těmto lidem poděkoval,“ pokračuje dále ve svém projevu Adámek.

Babišova vláda podle něj na obnovu neposlala ani korunu. Polovinu z potřebných 60 milionů podle Adámka poslala ještě předchozí vláda Bohuslava Sobotky, kde byl Babiš ministrem financí.

„Na Památník Tomáše Bati jste neposlal nic, na jeho rekonstrukci nám přišlo z ministerstva kultury od tehdejšího pana ministra Daniela Hermana 32 milionů korun. Jako ministr financí jste asi měl přímluvné slovo. Jen ta částka nesedí. A určitě nebyla od vás, šlo o peníze daňových poplatníků, tedy nás všech,“ pokračuje v ostrém tónu Adámek.

Baťa by tě hnal. Babiše vypískali ve Zlíně

Domácí

Podle něj navíc práce na obnově památníku běží od roku 2001, odkdy probíhala řada jednání, konferencí a příprav, tvorba projektu a shánění peněz. Památník byl otevřen loni v květnu.

„Potřebovali jsme dát dohromady částku 57 767 125 korun, protože vy jste nám ji rozhodně neposlal. Vy jste se poté jen přijel na obnovovaný památník podívat, strávil jste v něm tak 10 minut, stačil mě a další lidi pomluvit a urazit a spěchal jste dál,“ uvedl exprimátor.

Babiš byl ve Zlíně před 14 dny a chlubil se tím, jak vláda dala na zbudování památníku 60 milionů korun.

Andrej Babiš ve Zlíně.Video: Aleš Fuksa, Právo

„Byl jsem tu, když byl ten památník úplně zanedbaný a v plánu nebyla ani rekonstrukce. Dali jsme na to 60 milionů,“ prohlásil začátkem února Babiš ve Zlíně.

Vyjádření premiéra Babiše a případnou reakci na výzvu k omluvě zjišťujeme.

Podle informací na stránkách památníku stála oprava něco přes 50 milionů. Z toho si samotná obnova památníku vyžádala 42,5 milionu korun – největší část pokryla dotace ministerstva kultury ve výši 32 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám