Hlavní obsah

Obec prodala zastupiteli pozemky za hubičku

Třebčice

Před dvěma lety prodala obec Třebčice na jižním Plzeňsku jednomu z tamních zastupitelů několik svých pozemků za zlomek jejich hodnoty. Kupní smlouvu tehdy schválilo všech sedm zastupitelů včetně starosty, kteří jsou z jednoho politického uskupení s názvem Za rozvoj obce Třebčice. Policie je kvůli tomu obvinila z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případem se od loňského května zabývali kolegové z hospodářské kriminálky. Na konci letošního srpna vyšetřovatel podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby sedmi osob,“ řekla Právu mluvčí policie Eva Červenková.

Podle ní obci vznikla škoda v řádu milionů korun.

Podle zjištění Práva jde o necelých deset hektarů pozemků, které jsou evidované jako orná půda, travní porost či ostatní plochy.

Obec je zastupiteli Dušanu Kubíkovi prodala za korunu za metr čtvereční, tedy za necelých sto tisíc korun, přičemž znalec jejich hodnotu stanovil na částku přes šest milionů korun.

Obec si chtěla přivlastnit studnu, u soudu pohořela

Domácí

„Obvinění svým rozhodnutím poškodili zájmy obce, když v rámci výkonu své pravomoci zastupitele nepostupovali v souladu se zákonem o obcích,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Ten jim ukládá povinnost majetek obce využívat účelně a hospodárně,“ píše se v usnesení.

Starosta obce Michal Palacký se k obvinění nechtěl vyjadřovat.

„Nebudu se o tom bavit. Je to stále ve vyšetřování. Až kauza skončí, můžeme si popovídat. Podepsal jsem mlčenlivost, takže vám teď k tomu neřeknu vůbec nic,“ reagoval starosta na dotaz Práva.

Právo oslovilo i Dušana Kubíka, který loni na funkci zastupitele rezignoval. Podle jeho slov už je na stole dohoda o narovnání.

„Jsem připravený vrátit pozemky zpět obci. Byly mi odprodané s tím, že vznikne smlouva o smlouvě budoucí, podle které cenu dorovnám tím, že na obec převedu svoje pozemky, kde vede veřejná cesta. K tomu ale nedošlo. Z jakého důvodu, to nevím. To se musíte zeptat vedení obce,“ prohlásil Kubík.

Chcete stavět? Obci dáte i tisícovku za obytný metr

Ekonomika

Podle některých zdrojů z obce chtěli zastupitelé schválením prodeje pozemků vyžehlit průšvih v souvislosti se stavbou čistírny odpadních vod, kdy podle tvrzení Kubíka nechali postavit načerno část kanalizace na jeho pozemku.

Kubík ale odmítá, že by chybu obce vy­užil k nátlaku získat obecní pozemky pod cenou.

„Pravda je, že když se v obci kolaudovala čistička, tak jsem tam došel a vedoucího stavebního úřadu se ptal, jak to může nechat zkolaudovat, když jde o černou stavbu. Z toho důvodu to také napoprvé nezkolaudovali. Jestli si to zastupitelé vyložili jako nějaký nátlak z mé strany, tak já to tak neberu,“ vysvětlil Kubík.

Podle svých slov chtěl pozemky získat proto, aby je nekoupil někdo jiný a nepostavil tam například solární nebo větrnou elektrárnu. „Já je vlastně k ničemu nepotřeboval,“ uzavřel Kubík.

Reklama

Výběr článků

Načítám