Hlavní obsah

Chcete stavět? Obci dáte i tisícovku za obytný metr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než si pořídíte stavební pozemek, je dobré, abyste si ověřili, zda vydání stavebního povolení není v dané obci podmíněno speciálním poplatkem. Někde ho totiž vybírají, a to za zhodnocení pozemku tím, že budete vjíždět na již hotovou komunikaci a připojíte se na sítě. Může vás to stát i přes sto tisíc korun.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ilustrační foto

Článek

Tisíc korun za metr čtvereční obytné plochy nově platí žadatelé o stavební povolení v obci Kly na Mělnicku v případě, že u pozemku je už komunikace vybudována. „Poplatek jsme zavedli v létě. Pokud tam komunikace není a náklady na její zbudování nese investor stavby, tak poplatek nehradí. Pokud je komunikace hotova a jen se k ní investor připojí, tak ano,“ řekl Právu starosta Pavel Michalíček.

Poplatek za zhodnocení pozemku je čistě v pravomoci obcí. „Někde rozlišují, na co všechno se napojujete, zda jen na komunikaci, nebo i další infrastrukturu. Výše poplatku je různá, ale za bytovou jednotku to může být i 150 tisíc korun,“ potvrdila pracovnice stavebního odboru městského úřadu v Říčanech u Prahy.

Poplatky za povolení novostavby vybírá Kladno, avšak týkají se až investorů u projektů od čtyř bytových jednotek nebo od čtyř rodinných domů a nebytových prostor. U bytů se poplatek odvíjí podle velikosti a činí 15 až 30 tisíc korun za byt. U projektů na výstavbu rodinných domů nebo při tvorbě parcel hradí investor 30 tisíc Kč za dům či parcelu. „Poplatky směřují na rozšíření kanalizace, na rozšíření čističky a další veřejné služby spojené s další zástavbou,“ řekla Právu mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Raději splácet hypotéku než nájem. Mnozí Češi ale na ni nemají

Finance

Dvě vyhlášky týkající se poplatku za zhodnocení pozemku schválili letos v Telči. Lidé, kteří měli už vodovod a připojili se ke kanalizaci, zaplatí do konce června 300 korun a vlastníci připojení nově k vodě a kanalizaci pak 450 korun za metr.

Peníze na rozvoj?

Poplatek za zhodnocení pozemku ale není celoplošný a v řadě oblastí nic takového jako podmínku stavebního povolení nežádají. Třeba na jižní Moravě nebo v jižních Čechách.

„Nic takového nevybíráme. Zasíťovaný pozemek u nás stojí více než 4000 Kč za metr čtvereční, a tak by se poplatkem cena ještě více vyšponovala,“ sdělil Právu starosta obce Boršov nad Vltavou Jan Zeman. Připomněl, že ale z něčeho se infrastruktura obce stavět musí. „Měl by se změnit koeficient daně z nemovitosti a znovu zavést přechodný pobyt. Z pronajímaných jednotek obec nic nemá,“ míní starosta Zeman.

Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku na začátku roku probíral Právní kongres Svazu měst a obcí ČR a z něho vyplynulo, že jeho vybírání je pro mnoho starostů neznámou. Místní poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace obsahuje ustanovení zákona o místních poplatcích.

Pozemky setrvale zdražují, ceny letí vzhůru i na venkově

Finance

„Poplatníkem je vždy pouze vlastník stavebního pozemku, který je evidován v katastru nemovitostí jako vlastník v okamžiku zhodnocení pozemku. Je potom jedno, zda má vlastník skutečně vůli se připojit na vodovod nebo kanalizaci,“ uvedl advokát Robin Mlynář. Podle něho postačí, je-li pozemek zhodnocen možností připojení na vodovod nebo kanalizaci.

Reklama

Související články

Čechy lákají nemovitosti v cizině

Zájem tuzemských kupujících o zahraniční nemovitosti dál sílí, roli sehrála i pandemie covidu-19. Například na realitním portálu Sreality.cz od začátku...

Výběr článků

Načítám